петък, 19 Януари 2018 15:23 ч.

Зелени оазиси вместо нови строежи в Западен

22.02.2017   |   17:43
Прочетена: 985   |
Коментари: 8
Зелени оазиси вместо нови строежи в Западен

Парковете са наш приоритет №1 през 2017 г., твърди кметът на „Западен” Димитър Колев. Пред завършване е „Акациева горичка”. На мястото на старата детска градина в „Прослав” пък ще се появи напълно нов парк. Предстои събарянето и на Гарнизонна фурна, но от кметството казват, че там тепърва ще се проектира. Парк ще има, но строежът му остава за 2018-а.

Добрата новина е, че старата детска градина „Мир” на ул. „Знаме” ще бъде съборена. Обследвахме я почти година, има доста конструктивни проблеми, казва Колев  - с експерти стигнахме до извода, че трябва да бъде съборена. Имаме заповед за събаряне и сме предприели действия за смяна на статута на земята - за парк и озеленяване. Хората в района могат да бъдат спокойни, това им гарантира, че в бъдеще на това място няма да има строителство, категоричен е кметът. Тези близо 5 дка площ също се превръщат в красив квартален парк. „Имаме 10 дка общинска площ зад мол Пловдив, ако видим че има нужда от нова детска забавачка, ще я построим там. Това е една отворена територия, където има възможност да се паркира”, допълни кметът. 

Почти готов е и парк „Акациева горичка”. От кметството миналата година изпълниха на 80% вертикалната планировка, поставени са 16 нови стълба за осветление и детска площадка. Предстои да се завърши оплочването и фитнеса. До средата на март паркът трябва да бъде открит. 

Изцяло нов парк ще радва и жителите на „Прослав” в скоро овреме. В далечния квартал на Пловдив живеят много млади хора, а има само един парк в центъра. През 2014-а от кметството го стегнали, но той е недостатъчен за близо 6000 жители на квартала. В бюджета на района са заложени 100 хил. лева и те отиват за този проект. Детска площадка, фитнес, беседка и ново осветление - всичко това ще се появи в 5-те декара на мястото на детската градина срещу училището. Проектирането е на дневен ред.

Зелени оазиси вместо нови строежи в Западен
Зелени оазиси вместо нови строежи в Западен
Зелени оазиси вместо нови строежи в Западен
Зелени оазиси вместо нови строежи в Западен

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...