понеделник, 24 Февруари 2020 06:47 ч.

Иван Сапунджиев: Атаката е част от руската хибридна война

Намерих екземпляр от първото издание на биографията в кош за боклук, където бяха изхвърлени вещите на бившия боксьор бай Цвятко
14.12.2017   |   22:15
Прочетена: 1082   |
Коментари: 0
Иван Сапунджиев: Атаката е част от руската хибридна война

Читалище “Зора - Кюстендил 2003” развива бурна дейност. Преди седмица в града се е провела международна научна конференция "Първата световна война на Балканите и участието на Царство България в нея през 1917 г.". Читалището се представя с три доклада и една изложба. Миналата година по идея на членовете му започна походът на кървавото писмо от Копривщица до Панагюрище, който е напът да стане национална инициатива. 


- Г-н Сапунджиев, защо едно народно читалище издава толкова спорна биография на Хитлер? 

 - Имаме клуб на любителите историци. В него се събираме до 100 души с различни пристрастия - от царски офицери като Дянко Марков до бивши партизани. Навремето местните комунисти ни нарекоха “ветрогонци” и затова ние така и кръстихме клуба си. По различни поводи издаваме биографии на исторически личности и гледаме те да съвпаднат с рождената им дата. Затова и тази брошура бе издадена за 20 април 2011. Тя е писана от майор Лука Малеев и е била поръчкова за времето си. Имаме предговор, където сме изказали своето мнение. Но вътре може да видите много ценни неща като например лозунгите на “Хитлер Югенд”, които са абсолютно същите като тези на нашите пионерчета от времето на соца. Вероятно са заимствани от „Хитлер Югенд”. 

- В предговора си говорите за това как да видим последствията от световните исторически събития вследствие на Първата световна война, но не клеймите никъде пряко Адолф Хитлер като престъпник? 

- При нас идеята е всеки сам да взима решенията си. В коментара преди книгата сме казали всичко. Нека читателят сам да прецени тази биография. След нея сме пускали и биографията на Сталин. В цялата история виждам нещо, което ми напомня на онзи абсурд -  ако някой убие човек с щанга, увита във вестник “Марица”, да търсят вината във вас? Сега се вихри с пълна сила руската хибридна война. Част от нея е да се активизират и изкарват на бял свят истории, свързани с крайнодесни формации. Това е част от руския шпионаж у нас. А демокрацията е това - всеки сам да вземе решението си и ние дадохме на хората тази възможност. 

- В какъв тираж пуснахте тази спорна брошура? 

 - В 100 бройки - само за членовете на клуба. 

- Как тогава тя се разпространява безплатно в Пловдив? 

- Нямам представа как е стигнала до Пловдив и как се разпространява безплатно. Може някой да я е препечатал. 

- Да, но там пише, че вие сте я издали? 

-Не се сърдим на този, който я е препечатал - няма лоша реклама. Дори на втората страница сме писали, че всеки може да използва текстове от нея, стига да цитира читалището ни. Това е поне трето издание на тази книга (предното издание е от 1992 година. Продава се онлайн, като антикварна книга по 12,50 лева - б. р.) 

- Как попаднахте на тази брошура? 

- В Кюстендил живееше един пловдивчанин - бившият боксьор бай Цвятко. Когато почина, роднините му изхвърлиха старите книги. От контейнера за боклук извадих тази брошура. Тя е печатана в 1942 година, нямаше корици. Така препечатахме текста. На представянето  през 2011 беше председателят на Съюза на възпитаниците на военните на Негово Величество Училища полковник Никола Рухчев. Той лично е познавал майор Лука Малеев. 

- Знаете ли каква е била съдбата на Малеев след 9 септември? 

- Преместил се е от София в Кюстендил, защото съпругата му е била болна. Тук е починал на 88 години.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...