неделя, 26 Май 2019 06:23 ч.

Иван Тотев: Превръщат община Пловдив в черна овца

Около тютюневия склад се кваси някаква нова политическа мая
15.03.2016   |   11:14
Прочетена: 2956   |
Коментари: 40
Иван Тотев: Превръщат община Пловдив в черна овца

Случаят с тютюневия склад на ул. „Одрин” 8 се превръща в сапунка. За голямо съжаление институции и много знайни и незнайни хора се опитват да изкарат община Пловдив лошия герой.

Но ние винаги сме от добрите. Като в турския сериал - мислиш, че някой е лош, а се оказва, че той държи ключа за разрешаване на проблема.

Община Пловдив винаги е пазила културно-историческото наследство в града. Виждам, че подобен случай има и със заповедта за събаряне на бивш тютюнев склад на Сточна гара, издадена от Георги Титюков в качеството му на кмет на район „Централен”. /Б.а. публикацията във вчерашния брой  на „Марица”/. Тази сграда също е част от проблема.

Когато виждате, през последните 20 години е имало десетки подобни случаи в Пловдив. Това ни ви ли кара да се замислите, че има нещо нередно в системата? Някои се опитаха до песен начин да натикат община Пловдив в ъгъла и да я обявят за виновна. Защо това се случи?

Както казваме, че в Пловдив от години се заквасват политическите маи, можем да направим извод, че и в този  случай

в Пловдив се кваси нова мая.

Предстои старт на проекта „Пловдив 2019”. Това е страхотна тема за коментари. Другата причина за тъй нареченото заквасване на мая е в промените на Закона за културното наследство. В четвъртък и петък  знайни и незнайни експерти започнаха да коментират как общините нямали капацитет  да опазват своето културно наследство и тези промени в закона не трябвало да се приемат. Твърде много сюжетни нишки се преплетоха в случая с „Одрин” 8.

В Закона за културното наследство много ясно пише, че статутът  на една сграда като паметник на културата трябва да бъде деклариран. Такъв документ за тютюневия склад на ул. „Одрин” 8 община Пловдив няма и това ни кара да се съмняваме, дали изобщо е започнала тази процедура по обследване и обявяване на сградата за паметник. С последното писмо НИНКН ни казва „Ако имате проект, дайте да го видим”. В общината не е внасян технически работен проект за нова сграда. Имаме идеен проект, строително разрешение  и удостоверение от НИНКН, че сградата не е паметник на културата. Този документ може да се окаже истински.

А това, че НИНКН  е получил проект, дава ли гаранция, че няма да се построи 17-етажна пластмасова сграда в историческата зона? Колко проекти, съгласувани с НИНКН, са изпълнени като

пластмасови крепости в района на Филипопол?  

Във връзка с проекта  на подробния устройствен план на централната градска част още на 26 януари тази година община Пловдив е изпратила официално запитване до НИНКН. В него молим институтът да ни уведоми дали актуализацията на обектите в  историческата част на Пловдив е завършена и искаме да получим актуален списък на недвижимите културни ценности в централната част на града.  Второ, питаме на какво основание да нанесем корекциите, посочени от НИНКН в проекта на ПУП, и на какво основание да отпаднат всички предложения за пристрояване, надстрояване и ново строителство във всички системи на улични ансамбли, като в повечето случаи има съгласувани с НИНКН проекти и влезли в сила заповеди на община Пловдив.

До настоящия момент нямаме документ, с който да видим дали е започнало декларирането на сградата на ул. „Одрин” 8 и  в който да се казва, че сградата е паметник на културата.

НИНКН стои в разкрачено положение,

като дава различни становища в зависимост от конюнктурата. Тази практика виждаме навсякъде. Това е много широко отворена врата и някой доста се обърка, че ние ще си мълчим. Освен „Одрин” 8  в центъра има още 9 сгради, чийто статут НИНКН може да тълкува както си иска. Може да каже, че са започнали процедурата по обявяването им за паметници на културата, без да ни уведоми, може да съгласува проект по какъвто си иска начин. И повярвайте ми - всичко ще бъде законно.

От 26 януари нямаме отговор от НИНКН  на запитването ни. Година и половина чакахме НИНКН да съгласува продължението на пешеходната зона. Пословично забавяне, много дълги срокове, разкрачване, висящо положение - това е аксиомата в НИНКН.  

Община Пловдив няма да позволи да бъде обвинявана неоснователно. Държим да бъдат приети промени в закона за културното наследство и да се сложи край на половинчати неща, които могат да се тълкуват кой както иска. В момента дори една схема за разполагане на маси за открито сервиране по Главната съгласуваме с НИНКН. Съгласуване за една маса в „Капана” могат да бавят и три години, затова всеки мълчи.

Няма да позволя община Пловдив да бъде изкарвана като най-черната в България.

Иван Тотев: Превръщат община Пловдив в черна овца

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...