петък, 28 Февруари 2020 23:39 ч.

Играчка-плачка: Хакери превръщат секс роботи в убийци

05.01.2018   |   10:35
Прочетена: 1138   |
Коментари: 0
Играчка-плачка: Хакери превръщат секс роботи в убийци

 

Секс роботи биха могли да бъдат контролирани от хакери и да бъдат използвани да нараняват и дори да убиват хора, предупреждава експерт по киберисгурността. Учени в сферата на изкуствения интелект постоянно предупреждават за рисковете за сигурността, произхождащи от свързаните с интернет роботи, като мнозина от тях в последно време призовават правителствата към забраняване на въоръжените роботи, пише Newsweek.

Поредното предупреждение идва от експерт по киберсигурността, който прави следното предсказание пред няколко британски вестника. “Хакери могат да „пробият“ робот или роботизирано устройство и да устоновят пълен контрол над неговите връзки, ръце, крака и други прикрепени инструменти, като в някои случаи това са ножове или техника за заваряване,” казва пред The Star Николас Патерсън, който изнася лекции по киберсигурност в Университета Дийкин в Мелбърн, Австралия.

“Тези роботи често тежат над 100 кг и са много силни. След като един робот бъде хакнат, хакерът вече има пълен контрол над него и може да му дава инструкции. Последното нещо, което бихте искали, е хакер да има контрол над някой от тези роботи. След като бъдат хакнати, те абсолютно биха могли да бъдат ползвани за упражняване на някаква физическа дейност в сценарий, търсещ нечия изгода или за да причиняват щети.” Вече има случаи на открити пропуски в безопасността на секс играчки, които имат Bluetooth свързаност и които хакери биха могли да контролират дистанционно.

През ноември експерти публикуваха коментар в научния журнал Природа, в който се описва сценарий, при който изкуствен интелект с лоши намерения поема контрола над интерфейс от типа „мозък-компютър“. В подобна ситуация мислите, решенията и емоциите на човек могат да бъдат овладяни от изкуствения интелект и манипулирани против неговата воля. Хипотетичен пример за това как би могъл да се развие подобен сценарий, според авторите на коментара, е ако един парализиран човек, използващ интерфейса „мозък-компютър“, не харесва някого. Това може да бъде интерпретирано погрешно като команда да бъде наранен този човек, дори и ако за това не бъде издадено конкретно нареждане.

“Технологичният напредък означава, че сме на път към свят, в който ще е възможно да се декондират умствените процеси на хората и директно да се манипулират мозъчните механизми, които стоят зад техните намерения, емоции и решения; свят, в който хората ще могат да комуникират с останалите само чрез мислене; в който мощни компютърни системи, свързани директно с мозъците на хората, улесняват комуникациите им със света, така че техните умствени и физически способности са значително подобрени,” се казва още в коментара. “Потенциалните клинични и обществени ползи от невротехнологиите са огромни. За да се възползваме от тях, ние трябва да насочваме тяхното развитие по начин, който защитава и прави възможно това, което е най-добро за човечеството."

Източник: Profit.bg.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...