събота, 18 Януари 2020 14:20 ч.

Избираме как да се самоосигуряваме до 31 януари

Фонд "Пенсии" е задължителен, а „Общо заболяване и майчинство” пожелателен
17.01.2018   |   18:29
Прочетена: 1532   |
Коментари: 0
Избираме как да се самоосигуряваме до 31 януари

Самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си до 31 януари, съобщиха от НАП. Тези, които сами внасят пари за здраве и пенсии, задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване. По свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. 

Тези, които изберат да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство”, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица) на ДОО.

Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации, например т. нар. „майчински” при бременност и раждане.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП.

При  прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избраният и декларираният вид осигуряване. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...