понеделник, 23 Септември 2019 10:49 ч.

Избори две в едно наесен

В противен случай едни хора ще ни управляват на кафе до обяд, качени на гърба на Борисов, а вечер по площади ще ругаят ГЕРБ
25.02.2015   |   13:41
Прочетена: 1986   |
Коментари: 11
Избори две в едно наесен

През есента трябва да има избори две в едно - парламентарни и местни. Аз съм симпатизант на ГЕРБ и това е личното ми мнение, не ангажирам нито партията, нито ръководството. В момента управляващата коалиция се състои от над 20 и няколко партии, повечето от които са коалиции, т.е. има коалиции в коалиция. Считам, че за една малка страна като България това е прекомерно. Правителството, създадено от толкова много партии, е един патриотичен жест на Борисов. В името на България г-н Борисов направи правителство, за да не ходим отново на избори през януари, за да си върнем образа в Европа, за да бъдат размразени някои еврофондове, за да има стабилност в страната. Той беше заявил, че ако не спечели 90-95 депутати, няма да направи правителство, и въпреки че ГЕРБ вкара в парламента 84 депутати, Борисов се нагърби с тежката задача.  Същевременно една такава коалиция не може да е безкрайна, тя носи и много негативи - прекалено много партии и прекалено много  претенции. Борисов е победил всичките партии, взети заедно, 9 пъти поред. В същото време в действащия парламент вече се разбиха някои от парламентарните групи. Не виждам как ще може едни хора до обяд да управляват на кафе в Министерски съвет, а вечер по зали и по площади да ругаят състезателите от уж приятелския отбор. Коалиционните партньори на ГЕРБ ще влязат в кампания анти ГЕРБ на местните избори, а до обяд, качени на гърба на Борисов, ще вкусват от властта. За мен по-добрият вариант е предсрочни парламентарни избори заедно с местните. Но Борисов има достатъчно политическа интуиция и не съм аз този, който да му дава съвети.

Надявам се, че в следващо Народно събрание ГЕРБ ще има много повече депутати, защото се видя, че няма друга политически сила в България, която реално има зад гърба си над 1 милион избиратели. Считам, че коалиция от малки партии създава усещането в обществото, че можеш да се намърдаш и добереш до властта чрез малка партия. В България не е нормално да има толкова много парламентарно представени партии. Трябва да вървим към връщане на двуполюсния модел.

20 и няколко партии управляват сега , 40 са в парламента - това не е ненормално и не води до политическа стабилност. Трябва да вървим към една десница, една левица, либерална партия като ДПС и една националистическа. 4 партии в парламента са предостатъчно за България. Една демокрация е силна, когато има силни парламентарни мнозинства, и обикновено това се дължи на мажоритарните избори.

Следващият парламент трябва да бъде избиран със смесена избирателна система - 120 депутати с мажоритарен вот, 120 с пропорционален.

Без съмнение е ясно, че мажоритарните избори са желани от хората

След 45 години див комунизъм и липсата на каквито и да е свободни избори,  първите демократични избори в България след 10 ноември,  през 1990 година за ВНС, бяха проведени по смесена избирателна система.  От 400 народни представители 200 бяха мажоритарно избрани (аз бях един от тях), другите 200 -пропорционално. Аз съм от 39-те депутати на СДС, които на 13 октомври 1991 година участвахме на местни и на парламентарни избори, спечелихме парламентарните за пръв път в новата ни история срещу БСП и местните в почти всички окръжни градове тогава.

По въпроса за смесената избирателна система, която е популярна в Германия, има един политически консенсус още в зората на демокрацията. Как тогава хората след 45 години комунизъм можаха 92% да отидат до урните, сега, след 25 години демокрация, да не са готови да гласуват мажоритарно?

Напротив, липсата на мажоритарност доведе до износване на партиите, липсата на стимул  да издигат качествени, харизматични депутати. Стигна се дотам, че за пръв път миналата година на парламентарни избори  активността падна под 50%. Няма много какво да се направи, за да се върне интересът на хората към изборите и да се засили чувството у избирателите, че знаят поне кого избират. Не само че е узрял моментът, но няма никакъв проблем да се направи един смесен избирателен закон, при който политическите лидери да си гарантират влизане в парламента, като водят листите, а сред останалите в листата да има борба.

Мажоритарният вот способства за формиране на стабилни парламентарни мнозинства, а не за правителства от кол и въже.

Няма как да се въведе задължително гласуване още на местните избори, без да бъде променена Конституцията. Дали в този парламент ще има две трети парламентарно мнозинство и време за промяна на конституцията, аз не знам, но големият въпрос при задължителното гласуване е свързан със санкциите. Досега не съм чул тези, които искат задължително гласуване, какви санкции предлагат - ще ги бесим ли хората, ще ги пращаме в затвора ли, административно ли ще ги наказваме, ще ги наказваме от правото да заемат висока държавна служба ли? Аз съм голям привърженик на мажоритарния вот, но считам, че задължителното гласуване в България трудно ще проработи, защото няма как да се въведе ефективна санкция. Може партията на псуващите в бюлетината да стане най-голяма. Нека да има референдум и тогава да се обсъжда въпросът. За електронно гласуване има решение на КС отпреди няколко години, с което е отменен такъв закон.  Тогава КС казва, че остава отворена вратата за електронно гласуване, но няма гаранции за тайната на вота.

Правителството на Бойко Борисов е героично, но на мен лично ми се иска да прави по-радикални реформи. Не мога да си обясня, че българският парламент не може да смени чрез елементарна законодателна промяна всички от БНБ, които ни уверяваха, че банковият закон е стабилен, че Василев е страхотен банкер и дори му разрешиха да купи нова банка месеци преди сагата с КТБ. Въртим се в един омагьосан кръг, от който може да се излезе само чрез радикални промени. А това може да стане само чрез радикална конституционна реформа, за която аз говоря от 2005 година и която рано или късно ще стане. Но в България явно трябва да настъпи някакъв апокалипсис, за да се случи това. Не може да считаме, че ще има съдебна реформа с простото разделяне на ВСС.

Правителството ще изкара дотогава, докато реши г-н Борисов. Ако той реши да отиде на избори и прецени, че е по-добре за държавата и ГЕРБ, ще го направи. Другите нямат гаранции, че ще влязат пак в парламента. Партии с по 4-5 процента подкрепа се накачориха във властта. Бойко е един самолетоносач, който е качил на гърба си много малки хеликоптерчета./Марица.бг

Георги Марков, бивш конституционен съдия
Георги Марков, бивш конституционен съдия

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...