вторник, 20 Март 2018 02:31 ч.

Извадиха 15-килограмов тумор от корема на жена СНИМКА 18+

19.06.2017   |   15:08
Прочетена: 2887   |
Коментари: 0
Извадиха 15-килограмов тумор от корема на жена СНИМКА 18+

Огромна туморна формация извадиха от корема на 68-годишна жена хирурзите на МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Трудната и рискована интервенция бе извършена със съдействието на екипа на отделението по урология.

Туморът беше с размери 30 на 40 см и с тегло около 15 кг, посочи началникът на хирургията д-р Цвятко Имирски.

Преди дни от семейството на пациентката търсят помощ, тъй като в последните две седмици жената се оплаква от затруднено дишане. При направения преглед в Кърджали се установило, че в корема има солидно образувание.

Нашите изследвания потвърдиха диагнозата, а скенерът установи, че туморът е ретроперитонеален, т.е. разположен е между гръбнака и коремната кухина, избутва всички органи и притиска големи кръвоносни съдове и уретера, заради което е поставен стент, заяви д-р Имирски. Решението на екипа е туморът да бъде отстранен възможно най-бързо. Въпреки че образуванието е прораснало към матката и яйчниците, медиците го отстраняват напълно в продължилата 5-часова интервенция.

Според жената проблемът се появил преди десетина години – тя усещала, че коремът й нараства, но си мислила, че напълнява с възрастта. Потърсила медицинска помощ, едва когато огромната маса започнала да притиска съседните органи и да й пречи да диша.

Подобни случаи на големи тумори в корема се увеличават, категоричен е д-р Имирски. Според него причините се свеждат до това, че повечето хора се притесняват да не чуят лоша вест от лекаря, след като се прегледат. Често при по-възрастни хора проблемът се свежда да профилактиката, която липсва или е непълна./Марица.бг

тагове
Извадиха 15-килограмов тумор от корема на жена СНИМКА 18+
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4389
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...