неделя, 25 Февруари 2018 13:41 ч.

Изверги превърнаха пловдивчанка в секс робиня

Адвокати от Правна клиника защитават безплатно малтретирана жена от ромски произход
14.03.2017   |   17:00
Прочетена: 9391   |
Коментари: 3
 Изверги превърнаха пловдивчанка в секс робиня

Адвокати ще защитават безплатно в съда 34-годишна жена, която е била отвлечена и насилвана в продължение на няколко дни. Тя е разказала, че е била нападната от трима мъже, които я натикали в кола и я отвели в къща в покрайнините. Жената е от ромски произход и е идентифицирала само единия от мъжете, чийто прякор е посочила.

Пострадалата успяла да избяга и да се свърже с колеги и приятели. Предстои с нея да започне работа психолог. В момента е в посттравматичен шок - бои се да излиза сама и навсякъде ходи с майка си.

Вече е внесена жалба в Окръжна прокуратура и това е първият случай, по който новосъздадената Правна клиника в Пловдив ще се ангажира да придвижи съдебния процес, съобщи адвокат Милена Кадиева. Тя е юристът, който от началото на февруари се среща с пострадали от  насилие, трафик, дискриминация в рамките на пилотен проект, чийто фокус  е основно върху жени от ромската общност.

Той цели да даде достъп до правосъдие и ще се изпълнява до края на годината по програма JUSTROM на Съвета на Европа и Европейската комисия, като се реализира в България, Гърция, Ирландия, Италия и Румъния.  

До момента в Правната клиника са потърсили помощ 27 души. Най-много от тях са ромски жени, жертви на домашно насилие. В масовия случай то е физическо - били са бити, бутани на земята, ритани. Има няколко случая на попаднали в трафик и още няколко казуса, свързани с родителски права, очерта картината Кадиева.

В момента тя и колегите  от екипа на Правната клиника се опитват да убедят и родителите на изнасилено непълнолетно момиче да търсят правата на пострадалата. До момента те са подали единствено жалба в полицията, но имат притеснения, че ако се разчуе, името на девойката ще бъде опетнено и то ще бъде отхвърлено от  ромската общност. Пострадалото момиче е на 14 години.

Тъй като родителите му са разделени, то често посещавало майка си в съседно село. При едно от гостуванията местни момчета причакали тийнейджърката и се гаврили с нея. Бащата е дал подробна информация за младежите, които също са роми.

Постепенно хората от ромския и турския етнос започват да разчупват оковите на мълчанието. Ако преди 5 години никой не се престрашаваше да дойде и да разкаже, вече има няколко казуса, по които работим, каза Милена Кадиева. Освен адвокатката, в екипа по проекта има асистент и медиатор - млад мъж от Столипиново, който  помага при контакта с пострадалите, тъй като в повечето случаи са неграмотни и не говорят добре български.

Екипът вече е влязъл във връзка с различни институции и е обиколил съседни селища. Веднъж седмично ще пътува извън областния град, като посещава на място пострадали. Целта е отново да имат по-лесен достъп, тъй като обикновено са безработни и бедни. Освен че трудно набират кураж да споделят, нямат и пари за билет до града, нито пък знаят къде да отидат и към кого да се обърнат.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4063
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...