събота, 20 Юли 2019 21:13 ч.

Изследване: Ето какъв е сексът в Османската империя (ОБНОВЕНА)

„Наръчник за женените мъже” е бестселърът на средновековието, казват Румен и Росен Иванови
27.06.2016   |   12:40
Прочетена: 10304   |
Коментари: 7
Изследване: Ето какъв е сексът в Османската империя (ОБНОВЕНА)
Снимка: Румен ИВАНОВ

Близнаците археолози и историци Румен и Росен Иванови от село Искра планират да издадат серия книги, обединени от под общото заглавие „Голямата Османска държава”. Малцина знаят, че това е официалното име на империята, в което тя фигурира във всичките си държавни документи до създаването на Република Турция.

Като първа книга от тази поредица е вече издадената и посрещната емоционално от пловдивските студенти „Любовта и сексът в Османската империя”. Следващото им изследване е „Ранна османска архитектура 14-15. век”, а трета ще бъде Османската музика.

Книгата е написана след повече от 3 години ровене в библиотеки и архиви в Истанбул от единия близнак - Румен Иванов.

Припомняме, че преди седмица в Истанбул бе смазан Гей прайд, а президентът Реджеп Ердоган покани на традиционната рамаданска вечеря ифтар транссексуалната певица Бюлент Ерсой. И един турчин написа в социалните мрежи: „Това не е държава, а цирк!”. Оказа се, че преди 300 - 400 години османлиите не са били чак толкова морални, колкото сегашните ни съвременници, които се уплашиха не нашега от тази книга, казва иронично авторът  Румен Иванов. Той изброява 7-8 издателства, които отказват да я публикуват.

Имало категорични откази и от печатници. „Искахме да си платим и да я издадем за своя сметка - пак ни отказваха. Имаше издатели, които първо бяха ентусиазирани, вземаха ръкописа и след няколко дни ни се обаждаха: Съжаляваме, потърсете си друго издателство”, разказва той.

Един от най-интерсните автори, цитиран и описан в научното изследване е Ендерунлу Фазъл бей. Той е автор на „Наръчник за женените мъже”. „Всички книги в Османската империя се пишат за мъже, но тук има и много полезни съвети, които биха били от полза и за жените, стига да знаят да четат”, разказва Румен.

Кой е този интересен Фазъл бей от 18. век? Бил висш служител в Третия двор на султанския сарай. „Изгонили го от двореца за разврат - посягал на младите момчета. Ендерунлу не се отчаял от този удар на съдбата и се впуснал в „частния бизнес”. Набързо отворил така наречената „Хамам” (баня), което било нищо друго, освен един публичен дом за мъже и мъже.

Цялата аристокрация ходела там. Таксата за любовен акт с младеж била 80 акчета”, обяснява авторът. „В един документ от това време четох, че за 1 акче са се купували 20 хляба или 8 яйца. 24 акчета е била една овца”, допълва брат му Росен Иванов.

Бизнесът на автора на „Наръчник за женените мъже” вървял стремително. Половината от 80-те акчета оставали за него, другите 40 вземал младежът. „Младежите, изпълняващи този вид проституция, не са били роби, а обикновено бедни момчета от село, попаднали в столицата или студенти. Така са се издържали, докато учат”, казва Румен Иванов.

„Авторът на бестселъри Фазъл бей” починал на остров Родос, като последните 10 години от живота си бил сляп.

В книгата "Наръчник на женените мъже" Фазъл Бей дава акъл как неопитният младеж трябва да действа в първата брачна нощ. „Стига до смущаващи, дори в наши дни подробности, като съветва мъжа да подпре на вратата булката, как да си свали пояса, как да  вдигне крака и „да го вкара”, допълва братът Росен Иванов. Има цял раздел и за това, как да се лекуват венерическите болести.

В една от главите изгоненият за „противоестествен разврат” от двореца пише как една жена трябва да направи магия на мъжа си, ако усети, че ходи при друга. „Взема се стрък коса от съперничката, гори се и се пуска в ястието на кръшкача. Според Фазъл бей така ще се върне обратно при жена си”, обяснява авторът Румен Иванов.

Една от скандалните части на книгата на сарайския развратник е посветена на размерите на мъжките и женските полови органи. Според него мъжките са три размера - голям, среден и малък. Големият е 12 пръста, а малкият т едва 6. Аналогична е класацията му за женската анатомия, като стига до откровена френелогия т ако лицето на жената е широко, а шията къса, то органът е с определена големина, описана подробно от Фазъл бей. 

От наръчника, а и от други източници става ясно, че сексът между мъже не се ограничава от закона. Дори да става въпрос за млади момчета. „Самите султани са имали много такива истории. Мехмед Втори Фатих, който превзема Истанбул, има една прочута поетична творба, посветена на един млад красавец.

Една от причините филмът за султан Сюлейман да предизвика силен скандал в Турция бе и намекът, че е имал мъжки харем. Аз самият не съм гледал филма, ала знам, че когато започнаха критиките срещу това, опозиционните на Ердоган медии веднага излязоха с куп исторически доказателства, че е имало мъжки хареми в султанските сараи. Когато течеше тази дискусия в Турция, аз реших да напиша тази книга”, разказва Румен Иванов.

Той припомня, че досега такова изследване за нравите на османлиите не е правено и публикувано. Подобни книги са писани за нравите на древните гърци и римляни. Сега е ред и на османските турци.

Авторът на „Любовта и секса в Османската империя” е категоричен, че всичко това по никакъв начин не се връзва с исляма, който  отрича секса между мъже, правенето на магии, самозадоволяването и зоофилията. А за тези неща средновековните автори са писали  усърдно.

„Как имамът или ходжата да заклейми развратниците, като вероятно сам е бил такъв. През 19. век един османлия от Ловеч - един от големите историци на Османската империя, написал: „Стана лошо! Мъжете ни вече тръгнаха по жени, та се принуждаваме да се крием по къщите си". От тези думи става ясно, че преди всеки открито е излизал и показвал любовника си, обяснява Румен Иванов.


 

Предрешените жигола: Палави съпруги надхитрят половинките си


В големите градове имало млади, надарени мъже, които били готови да легнат с женени жени срещу заплащане. Действали доста находчиво. Преобличали се като жени, слагали си перуки и се представяли за шивачи, майстори на везани пантофи и какво ли не.

Всички глупави съпрузи ги смятали за жени, които идват да помагат на господарките на дома. При една бърза акция на полицията били заловени 9 млади жиголо. Всичките били изпратени на заточение.

Другият резултат бил, че след това броят на разводите в Истанбул рязко скочил - много измамени мъже осъзнали, че в домовете им твърде често са идвали „жени - шивачки и обущарки”.


 

И Настрадин Ходжа бил от "ония"


Преди време в Холандия била издадена еротична книга, чието авторство се приписва на Настрадин Ходжа. Това, което се знае от малцина е, че този герой и писател е живял стотина години преди създаването на държавата на Осман - още по времето на Селджуките.

В серията еротични разкази най-приличният е този, при който един пътешественик стига до един град, сочи минарето и пита местните какво е това. И му отговорили: Пенисът на града! Разказът е богохулен от всяка една гледна точка. Другите са толкова неприлични, че изобщо не стават за описание.


 

Турската Кама Сутра

Книгата „Наръчник на женените мъже” е нещо като турски „Декамерон”. Дава акъл за абсолютно всичко, свързано с интимните отношения, като стига дори дотам да съветва, че мъжът и жената не трябва да се бършат от една кърпа след половия акт. „От хигиенна гледна точка”, обяснява Румен. Книгата е 700 ситно изписани страници и се е разпространявала като ръкописна книга. Писана е на простонароден анадолски турски.

„В Османската империя книгопечатането навлиза едва през 19. век, защото се е смятало, че Аллах не разрешава мисълта да се прехвърля на хартията от машини. Затова е и истинско чудо как се е разпространявала тази творба”, казва историкът Румен Иванов.


 

Книгите „Бах наме”


В Османската империя е имало серия книги, наречени „Бах наме”, които са били писани в периода 10 - 16. век. Дотогава те са били основно медицински и са предназначени за лечителите. Те описват различни заболявания. „След 16. век те стават като „Кама сутра” - жанрът им еволюира в откровени сексуални четива за масовия потребител. Били са и пълни с неприлични рисунки, казва Румен Иванов./Марица.бг

В султанския харем
В султанския харем
Целувка в пустинята
Целувка в пустинята
Друг сюжет от средновековната книжнина
Друг сюжет от средновековната книжнина
Изследване: Ето какъв е сексът в Османската империя (ОБНОВЕНА)
Румен ИВАНОВ
Румен ИВАНОВ

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...