петък, 28 Февруари 2020 23:46 ч.

Изследват ни безплатно за ХИВ и хепатит

17.11.2017   |   11:00
Прочетена: 762   |
Коментари: 0
Изследват ни безплатно за ХИВ и хепатит

Безплатни изследвания и консултации за ХИВ и хепатит ще се проведат в РЗИ - Пловдив от днес до 24 ноември. Кампанията е по повод на Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ, като в нея се включват също Сдружение „Хепактив“ и Сдружение „Здраве без граници“.

Тази година мотото е „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“. Кампанията е насочена най-вече към хората, родени между 1945 и 1965 г., или така нареченото поколение „baby boomers”. При него има повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, защото той е открит едва през 1989 г. Статистиката показва, че един на всеки трийсет човека, родени между 1945 и 1965 г., е носител на вируса на хепатит С.

Над 500 млн. души по света са заразени от хепатит В или С. Един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или двата вируса, показват данни на Министерство на здравеопазването.

Съвременните постижения в лечението на ХИВ/СПИН могат да осигурят на хората, живеещи с вируса, добър живот за дълго време, стига да са били диагностицирани рано. Доскорошната философия на лечението срещу СПИН беше то да започне при достигане на определени стойности на наситеност на вируса в организма, поради което десетки пациенти у нас трябваше да чакат месеци, за да отговорят на критериите.

През юни 2016 г. Министерство на здравеопазването прие ново Методическо указание за антиретровирусно лечение и мониторинг на възрастни лица с ХИВ инфекция и вече всеки диагностициран може да започне своето лечение. По този начин се подобрява качеството на живот и се предотвратява разпространението на инфекцията.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...