сряда, 16 Октомври 2019 01:47 ч.

Изчезнаха документи, свързани с убийството на Георги Марков

27.12.2017   |   22:12
Прочетена: 609   |
Коментари: 0
Изчезнаха документи, свързани с убийството на Георги Марков

Изчезнали са документи, свързани с убийството на българския журналист и дисидент Георги Марков през 1978 г., от националните архиви на Великобритания, съобщи в. “Гардиън", цитиран от 24chasa.bg.

Заедно с тях са изгубени хиляди документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти от британската история през XX в. Държавни служители ги взели от националните архиви за ползване и след това ги обявили за изгубени.

Така служители на външното министерство в Лондон отнесли през 2015 г. малък брой документи от папка, свързана с убийството на Георги Марков. Той е ликвидиран чрез т.нар. български чадър и умира, прободен в крака със сачма с рицин, докато пресичал моста “Ватерло” в центъра на Лондон.

От архивите са изчезнали и документи, свързани с войната между Великобритания и Аржентина за контрол над Фолкландските острови през 1982 г., за конфликта в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини срещу полиомиелит и за британското колониално управление в Палестина. Липсва и писмото на шефа на Коминтерна Григорий Зиновиев до британската комунистическа партия, чието публикуване през 1924 г. води до краха на първото лейбъристко правителство. Цялата документация за скандалното писмо била изнесена от служител на вътрешното министерство, но оттам не отговорили защо, кога и как е станало това.

Губят се дирите на близо 1000 папки, за всяка от които се смята, че е съдържала десетки документи. В някои случаи става дума за целите папки, а в други са били подбрани много внимателно конкретни документи и отнесени неясно къде.

След запитване на “Гардиън” служители на Форин офис отговорили, че все пак са успели да намерят и да върнат в архива част от тях.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...