вторник, 28 Януари 2020 15:21 ч.

Има ли кой да врътне кранчето на МВР?

Под авторска статия в нета едно към едно изтече инфо от "секретния бюлетин" на полицията. Дали го четат и клиентите на затвора
17.01.2018   |   09:00
Прочетена: 1969   |
Коментари: 0
Има ли кой да врътне кранчето на МВР?

Информационните течове в системата на МВР не са новост. Прекомерната злоупотреба с данни, които по принцип се водят защитени със закон, и начинът им на употреба обаче поставят под въпрос цялата секретност в работата на разследващите. С подобна публичност термини като "следствена тайна", "класифицирана информация", "защита на лични данни" и всякакви други клишета, с които от МВР обикновено отказват официална информация за това какви ги вършат хората под пагон, напълно девалвират.  

Та вчера за пореден път в медия, която претендира да спазва всички правила от етичния кодекс на журналиста, морала и т.н., за гореща дописка "от мястото на събитието" се оказа закачен файл от „засекретения“ служебен бюлетин на полицията. В него се оповестяват не само „защитени“ лични данни, а и фактическата обстановка, която няма как да бъде достъпна за журналисти, чийто репортерски късмет не е проработил чак до такава степен, че да се родеят с баба Ванга с пророческите си дарби.

Като млад криминален репортер аз ежедневно се сблъсквам с органите на реда. Строгите господа и дами в униформи често отказват категорично да кажат и думичка по случаите, върху които работят, колкото и голяма да е обществената им значимост. Оправдават това си действие със забрана за изнасяне на данни по текущо разследване и аз ги разбирам. Явно обаче и в полицията, като в останалите български институции, мерят с двоен аршин. 

Преди няколко месеца разследвах самоубийство в „Смирненски“. Имах информация единствено за улицата, на която е станал инцидентът. Знаех единствено, че млад мъж е посегнал на живота си. Качих една анонсираща новина в онлайн изданието на вестника и хукнах да търся подробности - да разпитвам огорчените роднини и недоразбралите съседи - работата на криминалния репортер никога не е с ухание на рози. След около час, в който не пожънах успех, с наведена глава се върнах в редакцията. И какво да видя - докато съм си губил времето и част от принципите, опитвайки се да ровя в мислите на опечалените роднини, опитните колеги си бяха налели поредната чаша с информация от разбития чучур на МВР. И бяха разнищили клетото момче до девето коляно.

Това е нередно и въпросът не е в журналистиката. Дали е наистина разследваща по правилата, на които са ни учили в университета, или обикновена контрабанда на новини от каналите на полицията, е въпрос на личен избор и морал.   

Тук обаче става дума за много по-сериозен проблем. Ако въпросните трафиканти на новини имат достъп до секретните бюлетини, каква е гаранцията, че там не бъркат и босовете от ъндърграунда? И дали част от "секретните" текстове не са предмет на литературно четене в часа за културномасова в затвора.  

В този смисъл е време някой да врътне кранчето в МВР, ако институцията иска да запази крехкото доверие, което напоследък печели сред гражданите.

Изтеклата новина: Отровиха 8 кучета в Цалапица

Осем кучета, собственост на възрастен мъж от Цалапица, са били отровени в понеделник. Човекът подал сигнал в Районното в Стамболийски следобед на 15 януари и обяснил, че животните са умъртвени във времето от 10 до 15 часа същия ден. Кучетата били натръшкани в двора на къщата му. След извършения оглед на мястото е образувано досъдебно производство за причинена смърт на гръбначни животни, наказанието за което е до 5 години затвор и глоба от 1000 до 10 000 лв. Труповете на кучетата ще бъдат изследвани.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...