понеделник, 27 Януари 2020 02:14 ч.

Има ли нелегален внос на фипронил у нас?

27.09.2017   |   11:30
Прочетена: 860   |
Коментари: 0
 Има ли нелегален внос на фипронил у нас?Количествата фипронил, които са открити в над 1 200 000 яйца, са нищожно малки и няма да повлияят толкова негативно върху здравето на хората. Проблемът в случая е загубата на доверие в държавните институции, които гарантират по закон безопасността на храната, която достига до гражданите.

Фипронилът е инсектициден препарат, с много добър ефект при борба с кърлежи и бълхи, особено при домашни любимци - котки, кучета, защото има дълъг, остатъчен ефект и действа в рамките на около месец. Такъв препарат е регистриран и за третиране на гълъби, чиито яйца и месо не се използват за човешка консумация, но в случая явно става въпрос за злоупотреба с подобни препарати, които се използват нерегламентирано в птицеферми.

Много вероятно е да става въпрос за нелегален внос или за употреба на преперат, който се произвежда и разфасова в България за гълъби, но в разфасовки за промишлена употреба. За домашни любимци ветеринарномедицински продукти, съдържащи  фипронил, се продават под формата на пипети, които се прилагат за превенция от бълхи, кърлежи и други ектопаразити. Когато обаче говорим за 200, 300, 500 хиляди птици, това значи, че става въпрос за тонове препарат.

В случая може да се говори за споделена отговорност, от една страна, с безотговорността на собствениците на фермите, и от друга страна - с контролния орган на държавата, който следи за безопасността на храните. Признанието на министър Порожанов, че не се проверяват храните за забранени вещества, е повече от притеснително. Защото ако не се проверяват за забранени, то тогава за какво се проверяват въобще и какъв е смисълът и ролята на Българска агенция по безопасност на храните?

В тази връзка е важно да се отговори на няколко въпроса:

1. Разфасоват ли български фирми Фипронил в 5-литрови туби, колко количества от тях са оползотворени и върху какви животни са приложени? Кой служител на БАБХ допусна това? Колко са гълъбите в България?

2. Кого всъщност обслужва ръководството на БАБХ - щедри частни донори с големи бизнес апетити или интереса на българските граждани, които издържат с данъците си близо 3000 служители на БАБХ?

3. Ще понесе ли някой лична отговорност за предаденото доверие на българския народ, както и за нелепите обяснения и оправдания на отговорни хора в БАБХ и МЗХ?

4. Прокуратурата ще се самосезира ли за компрометираното здраве на хиляди български граждани вследствие на грандиозния провал БАБХ?


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...