неделя, 23 Февруари 2020 07:35 ч.

Има шанс малкият Мустафа да оздравее

Семейството му живеело в крайна бедност. Социалните прибраха и останалите 3 деца на Джейлян Халилова
21.09.2016   |   08:02
Прочетена: 2891   |
Коментари: 0
Има шанс малкият Мустафа да оздравее

Историята на 9-годишния Мустафа, който сам се бори с коварна болест в Детската онкохематология в Пловдив, се разнесе като мълния в социалните мрежи. Час след публикацията на "Марица" онази вечер хиляди хора с добри сърца от различни краища на света подеха апела за помощ, отправен от служител на отделението, където детето се лекува. Последваха ни сайтове и телевизии, които преразказаха тъжната история на малчугана. Сега всички се надяваме тя да има своя добър край. 

За едно нощ Мустафа получи повече дрехи, отколкото са му необходими, разказа лекуващият лекар д-р Ангелина Стоянова. Детето контактува трудно, почти не изразява емоции. Видно е обаче, че е тъжно и самотно. Малкият погледнал за миг пакети с подаръци, но не реагирал. За сметка на това се усмихнал на 20-те лева, които му предала лекарката, и ги пъхнал в джобчето си. Те са събрани от петокурсници по медицина, които са на практика в клиниката.

Не разбирам как един призив за няколко дрешки се превърна в национален проблем, недоумява лекарката.

Проблем има и той наистина е национален, защото повече от година социалните служби не са реагирали адекватно на случая с Мустафа, единодушни са Светослав Казаков и бременната му съпруга, които са поредните обикновени хора, дошли с подарък за малкия.  

Момченцето постъпва за пръв път в клиниката още през юни 2015 г. Тогава лекарите започнали лечение с химиотерапия за остра лимфобластна левкемия. На родителите обяснили, че след приключване на курса момчето има 80% шанс да се излекува. Цялата терапия не е проведена, родителите своеволно са прекъснали лечението. Социалните връщат детето в клиниката, но то пак е изведено от здравното заведение преди края на курса и така до юни 2016-а, когато Мустафа се появява отново в тежко състояние.

При поредното му постъпване екипът заявява на семейството, че няма да го пусне,  докато не приключи целият курс на химиотерапия. Този път прогнозата за Мустафа е 50% шанс за окончателно излекуване. Първоначално с него е била майката, после я заменя бабата, но от месец и половина от тях няма следа, разказват служителите от болницата. На телефона, оставен за връзка, никой не отговаря от седмици. От УМБАЛ "Св. Георги" са сезирали по случая Агенцията за закрила на детето и социалните служби.  

За малкия борец се полагат всички необходими грижи, осигурена му е помощ от психолог. Той има приятелчета в отделението и дори излиза с тях на разходка. По празниците Мустафа за пръв път видял центъра на Пловдив с деца и родители от клиниката.  

Според информация на в. "Марица" в семейството на Мустафа има още 3 деца. Фамилията живее в крайна бедност в покрайнините на село Бряговец, община Крумовград. Миналата година малчуганът е постъпил в болницата с друга адресна регистрация от село в района на Кърджали.  

Община Крумовград е сезирана от Детска педагогическа стая във вторник по обяд. Ресорният зам.-кмет Неждие Ариф веднага командирова служител, които да издири семейството. Близо 24 часа след като в. Марица пръв съобщи за изоставеното 9-годишно момченце в УМБАЛ „Свети Георги”, семейството на Мустафа е открито от институциите. Майката Джейлян Халилова живеела с мъжа си в Славяново, а в Бряговец за децата се грижели бабата и дядото. 

Екип на полицията, психолог и социални работници изведоха вчера останалите 3 деца на Джейлян, които са на 7, две и половина и една годинка. Малчуганите са настанени в център от семеен тип, тъй като фамилията живее в нищета, разказа Неждие Ариф.  
Тепърва социалните служби ще изготвят експертна оценка за състоянието на фамилията и чак след това ще се решава дали децата ще бъдат настанени за постоянно в приемно семейство.

Има шанс малкият Мустафа да оздравее
Има шанс малкият Мустафа да оздравее

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...