понеделник, 20 Януари 2020 05:18 ч.

Индия изстреля балистична ракета, достига половин Европа

18.01.2018   |   15:35
Прочетена: 3255   |
Коментари: 0
Индия изстреля балистична ракета, достига половин Европа

Индийските въоръжени сили проведоха успешен изпитателен пуск на междуконтиненталната балистична ракета „Агни-V”, съобщава Си Ен Ен.

Изстрелването от източната част на страната е поредно за комплекса, който се тества от 2012 г. и, според анализатори, е поредна стъпка преди официалното му влизане на въоръжение. Сред вероятните цели на пуска са полетните характеристики и точността.
Крайната цел е ракетата да може да носи ядрена бойна глава. Американски учени изчисляват, че Индия има между 120 и 130 заряда с висок тротилов еквивалент, предаде Би Ти Ви.

50-тонната „Агни-V” има радиус на действие от близо 5800 километра, което означава, че може да стигне чак до Франция и покрива огромна част от територията на Русия.

Изцяло в обсега й са и двете най-силно разгневени от изпитанието страни – Пакистан и Китай.
В края на 90-те Делхи и Исламабад бяха изключително близо до конфликт, който можеше да включва и неконвенционално оръжие. Пакистан също е ядрена държава, като възможностите му са по-ограничени, но достатъчни за тежък удар по съседна държава. Двустранните отношения от десетилетия са силно изострени.
В последно време Индия и Китай също имат сериозни гранични спорове. Анализатори са на мнение, че изстрелването на „Агни-V” е знак именно към Китай.

 

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...