събота, 22 Февруари 2020 23:45 ч.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово удари дъното

Там реално работят само двама хабилитирани, единият от които е пенсионер
13.08.2013   |   11:40
Прочетена: 4892   |
Коментари: 1
Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово удари дъното
Снимка: Доц. д-р Христо БОЗУКОВ

- Доц.Бозуков, как заварихте Селскостопанска академия след управлението на географ?


- Не искам да коментирам предшественика си. Моето основно предимство е, че аз съм човек от системата и познавам всички проблеми на колегите и директорите на институтите и опитните станции, така че мога да работя за преодоляването на проблемите им. Ситуацията в академията не е никак розова, бих казал, че е карала на автопилот. Разбира се това не е само по вина на председателя, а и поради орязания бюджет на ССА. Бюджета за 2013 г. е заложен с дефицит повече от 5 млн. лв., които са за фонд работна заплата и издръжката на институтите.


- Как ще работят институтите със заплати до месец септември?


- Има добра новина, този проблем вече е решен. Благодарение на министър Греков и Комисията по земеделие в Народното събрание се намериха 3,5 млн.лв. за заплати. Парите дойдоха от вътрешни преразпределения. Разчитаме останалите средства за издръжка да се получат и с корекцията на бюджета. Така че институтите могат да работят спокойно до края на годината. За разрешението на най-важния проблем на ССА много се радвам, защото беше много важно да се запази достойнството на колегите, защото знаете, че колкото и голям учен да си, не е добре, когато нямаш средства за препитание и издръжка на семейството си. За съжаление остава проблема с държавните предприятия.

Там недостигът е близо половин милион лева за неразплатени заплати, обезщетения за пенсиониране и др. Мислим по въпроса как да бъдат подпомогнати и те.


- Имате ли вече поглед за състоянието в пловдивските научноизследователски институти, ако сте ревизирали дейността им?


- Тепърва предстои анализ и ревизиране. По принцип ситуацията не само в Пловдив, а и в останалите институти в страната не е добра. Относително е да се каже кой е по-зле, някои имат повече задължения, други пък са с по-малко приходи и повече разходи.


- Защо сте отменили заповедта на предшественика си за конкурс на директори на институти?


- Това е по заповед на министъра, която визира да се спрат всякакви назначения в академията, още повече, че конкурсите бяха провеждани некоректно. Имам предвид, че някои директори, чийто мандат още не беше изтекъл, беше обявен конкурс за техните институти, докато други, на които мандата е изтекъл преди година са били с временно изпълняващи директори, а за тях е бил отложен конкурса.


- Влизат ли пловдивски институти в рамките на това нарушение?


- Да, това са Институтът по тютюна и Институтът по растителни и генетични ресурси (ИРГР) в Садово. Например в ИРГР от една година има временно изпълняващ директор - Сийка Стоянова, която вече е в пенсионна възраст. За там ще има конкурс и смятам нещата да се поставят на законови основи. Лошото е, че в института в Садово, който може би е най-стария наш институт след Образцов чифлик и със стара слава и възможности, нещата са ударили дъното. Там са останали само четирима хабилитирани кадри, от които единият е в пенсионна възраст, а другият в командировка в чужбина. Реално в момента там са двама хабилитирани, затова трябва да се предприемат мерки и в кадрово отношение.


- Как се е стигнало до това дъно в ИРГР?


- Нещата са стигнали в момент, в който доста хора са навършили пенсионна възраст, излезли са и е нямало ново поколение, което да поеме работата, както например в Института по тютюна. Там си бяхме подготвили хората и след като едни се пенсионираха, хабилитирахме нови, така че имаме и още кандидати, които са главни асистенти и доктори и са готови за хабилитиране, така че там всичко е канализирано. Всичко е въпрос на далновидна и дългосрочна кадрова политика.


- Какво стои на дневен ред в работата ви?


- Най-важното, което предстои, е промяна на Закона за ССА, защото ако искаме да има стабилизиране в системата, трябва да има един навременен и действащ закон. В програмата на Народното събрание е залегнало той да се гледа през октомври. Сега оформяме работна група, която да подготви промяна в сегашния закон. В него предвиждаме промени, като например извеждане на бюджета на академията на отделен ред от бюджета на МЗХ. Иначе пак ще има негативи и неудобства. Като част от бюджета на МЗХ не знаехме с какво разполагаме. Освен това всички собствени постъпления се централизираха по СЕБРА и после хората не бяха мотивирани да работят допълнително. Така пропаднаха различни проекти, повечето от които международни, защото средствата също се централизираха и не се връщаха в институтите. Очаквам със следващия бюджет да се регулира изплащането на средства по СЕБРА, така че да няма загуби.


- При тези ниски заплати в институтите как ще привлечете млади хора за научна работа?


- Предстои договаряне на колективния трудов договор със синдикатите. Има предложение за повишаване на началните работни заплати на асистентите. На първо време увеличението ще е от порядъка на 10-15%. Засега няма възможност за повече, но смятаме периодично да залагаме ръст и ще работим за привличане на млади агроучени и за висок имидж на научните кадри. Все пак всичко зависи от наличието на средства.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...