сряда, 21 Март 2018 04:59 ч.

Инфантата Кристина невинна, а за Иняки 6 години затвор

17.02.2017   |   17:40
Прочетена: 761   |
Коментари: 0
Инфантата Кристина невинна, а за Иняки 6 години затвор

Съд в Палма де Майорка оправда сестрата на испанския крал Фелипе VI Кристина по делото за финансови измами, но осъди на 6 години и 3 месеца затвор съпруга й Иняки Урдангарин.

Съдебните заседания по делото със 17 подсъдими приключиха на 22 юни 2016 година. Присъдата е изложена върху 1000 страници и беше предадена на адвокатите и страните в електронен вид. В момента Кристина и съпругът й са в Женева, където живеят с четирите си деца.

Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния съд, припомня Сега.бг.

Нетърговската организация Noos, чиито съсобственици са Ургдангарин и съдружникът му Диего Торес, се занимаваше с организирането на спортни събития. Антикорупционното звено на прокуратурата обвини Урдангарин и Торес във финансови измами в особено големи размери. Става дума за над 6 млн. евро, което е стойността на сделки, сключени с властите на Балеарските острови, Валенсия и Мадрид.

Noos е получила 2,5млн. от правителството на Балеарските острови, 3,5 млн. от управата на Валенсия и 114 000 евро от кметството на Мадрид. Стойността на реално извършената работа е по-малко от 1,6 млн.

Инфантата Кристина беше обвинена в престъпления срещу държавната хазна и в данъчни нарушения през 2007 и 2008 година чрез фирмата Aizoon, в която тя е съсобственик със съпруга си. Предполага се, че компанията Noos е отчислявала към тази фирма средства, получени незаконно.

Прокуратурата изискваше връщането в хазната на 587 000 евро за това, че Кристина „е получавала облаги от предполагаемите измами, извършени от съпруга й”. Тази сума беше вече изплатена.

Единственото обвинение срещу инфантата внесе антикорупционната организация „Чисти ръце”, която настояваш5е сестрата на краля да бъде осъдена на 8 години затвор.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4440
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...