неделя, 22 Септември 2019 02:35 ч.

Искам думата: КТБ не е банка на магистратите

Това е предварителна атака за омаскаряване срещу хората, които предстои да раздадат справедливост
18.02.2016   |   15:46
Прочетена: 1211   |
Коментари: 5
Искам думата: КТБ не е банка на магистратите
Снимка: Румен Боев

Точно защото неоснователно КТБ се прочу като банката на магистратите, се взе решение в Етичната комисия да се извършат съответните проверки. Според нас, това, което се тиражира от политически лица, не е така. Прегледах сметките на магистратите. Има такива с по 30  лева. Това са онези пари, които младите в системата са получавали като стажант-съдии примерно, докато са били на стаж в министерството на правосъдието. Просто тогава е било указано сметките да са в КТБ. Става дума за период преди едно правителство назад, когато КТБ се разрасна.  Сега обаче излиза, че едва ли не магистратите са създали КТБ, налели са парите и са ги изяли, което абсолютно не е вярно.

 А може би посочването на магистратите като виновници за фалирането на банката е предварителна атака срещу структурата, която реално може да раздаде право и справедливост - самите магистрати. Затова взехме решение да поискаме от синдиците всички списъци с имена на магистрати, както са ги получили от банката, за да видим кои магистрати и какви пари са държали там. 
Магистратите могат да бъдат обвинени в нелоялност, ако сумите,  които са декларирали в поредната си декларация пред Сметната палата се разминават с тези сметки.  Ако има такива случаи, би било укоримо по отношение на морала и точно с това се занимава Етичната комисия. Така че това е наша грижа и ако има такива, ще се задълбочим в проверката. След като получим коректните списъци, ще ги подадем на Сметната палата, разбити по години. Тогава ще се разбере цялата истина. Защото  някои сметки са дадени по своя пик - например някой през 2007 г. държал 90 000 лева, обаче после падат на 3000 лева. Той може едната година да ги е декларирал и всичко да е коректно. 
Искаме да направим тези засечки на сметките в услуга на действащите магистрати. Защото колко пари има Роман Василев, е без значение, защото колегата от две години не е магистрат. Има и много други такива, които са извън списъците. Чух и за колегата Бойко Рашков, но той също не е магистрат от години.

Ако възникне съмнение, ще поискаме данни и от НАП. Едва след тази двойна проверка ще стане ясно, дали действително има някакви нарушения. Ако се натъкнем на неплатени данъчни задължения във връзка с обявените суми, нещата стават съвсем различни. Така всичко ще бъде по законовия ред и ще изчистим поредното петно, което се хвърля върху лицето на магистратите и се твърди, че едва ли не те са богаташите на България. Не че в списъците няма необясними суми. Аз знам много добре колко пари имам в банката след 35 години в магистратурата, включително изплатени от обезщетения. Така че едни суми от 5 до 8 хил. лева, ако нямат ясен произход, почват да будят съмнение, но това е различно за всеки конкретен случай.

 Тази проверка дължим повече на колегите си магистрати, за да ги успокоим.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...