неделя, 25 Февруари 2018 17:10 ч.

Искането на ВиК за по-скъпа вода е неоснователно

Реализирахме проекти, с които загубите намаляха, а исканията за увеличение на цената на водата продължават, твърди кметът на Кричим
20.03.2017   |   10:40
Прочетена: 1063   |
Коментари: 4
Искането на ВиК за по-скъпа вода е неоснователно

На общото събрание на Асоциацията на ВиК отправих предложение Асоциацията по ВиК да излъчи свой представител в комисиите, които заседават, в случая във ВиК - Пловдив и в КЕВР, за да се знае какво се случва там. Как се договарят, какво се договаря.

В смисъл такъв, какво представя община Пловдив като искания, КЕВР какво възразява, какви указания им дава, защото ние не знаем какво се случва там. Какви договорки се правят. По регламент Асоциацията по ВиК само съгласува бизнес плана, тя не го одобрява. Одобрява го КЕВР.

Това означава, че без значение ние какво ще съгласуваме или няма да съгласуваме на общото събрание, те си го вкарват съответно в КЕВР и там се решават нещата - дали цената на водата да бъде увеличена, каквито са писмените предложения на ВиК Пловдив, или не.  

Искането ми за излъчването на представители не се гласува на общото събрание, но не поради нежеланието на кметовете на общини. На два пъти репликира управителят на ВиК Пловдив г-н Николов.

А представителят на община Пловдив зам.-кметът Димитър Кацарски каза, че не е упълномощен от Общинския съвет да гласува подобно нещо, в смисъл да се съгласява. Така уж остана за другия път да се вкара такова предложение, само че реално то пак няма да бъде гласувано.

Причината е, че разпределението на процентите във вид на гласове е следното - позицията на областния управител като представител на държавата и община Пловдив. Това ще се вземе като решение. Ние всички други общини с нашите проценти и да се съберем, каквото и да предлагаме, не можем да решим нищо.

Контролира се абсолютно от областния управител като представител на държавата и община Пловдив с най-големи проценти. Така че се съмнявам асоциацията да излъчи един или трима представители в съвместните комисии с КЕВР, както поисках.

Явно е нежеланието на ВиК - Пловдив да има такава прозрачност. По разбираеми причини може да се подкрепи и от община Пловдив. Все пак г-н Николов е не само управител във ВиК - Пловдив, а и общински съветник в община Пловдив.

Според мен увеличението, заложено в бизнес плана, е неоснователно.

Не може толкова ВиК при толкова реализирани проекти в областта, включително и в Кричим - изградиха се канализации, подмениха се водопроводи, пречиствателни станции, загубите им намаляха драстично, а те продължават да искат увеличаване. Вече нямат разходи по аварии, те са намалели драстично и в същото време те пак си продължават тяхното.

Аз го казах и на г-н Николов, в Кричим от ромския квартал 364 човека са с молба във ВиК още миналата година да им поставят водомери, но нищо не се случи. Отказаха, размиха пак някакви понятия - те нямат собственост, а в същото време съгласувахме съответните документи с техните юристи.

Какви удостоверения и декларации хората да направят, за да може да бъдат включени и всичко спря дотам. Аз и на общото събрание казах, че вече на 100 процента съм убеден и е ясно, че ВиК, не знам поради каква причина, не желаят да се справят с проблема в ромските махали.

Явно им е изгодно да не се монтират водомери, за да имат постоянни оправдания, че имат загуби в проблемните зони на градовете, в случая ромските махали, за да искат постоянно увеличение на цената на водата.

Реално се получава така, че всички ние, които сме работещи и по някакъв начин имаме доходи и съвестно ги декларираме по съответния ред, плащаме и на другите, които не спазват този ред.

Явно това е политиката на ВиК - Пловдив. Явно трябват законодателни промени в това направление и ако не го искат и не го направят в следващото Народно събрание, ние всички, които ползваме и плащаме, можем да имаме претенции. Те трябва да бъдат насочени не само към ВиК управителите, но и по-нагоре. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4066
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...