вторник, 15 Октомври 2019 20:45 ч.

Истината за една снимка, спечелила Пулицър (ВИДЕО)

25.04.2016   |   18:01
Прочетена: 1065   |
Коментари: 4
Истината за една снимка, спечелила Пулицър (ВИДЕО)

Агенция Ройтерс спечели наградата „Пулицър” за снимки, публикувани в „Ню Йорк таймс“, които разказват за драмата на имигрантите. В продържение на четиридесет дни журналистите следват потока от хора, които от Сирия пристигат в сърцето на Европа. Снимките, направени през тези седмици, очевидно са прекрасни и много трогателни. За съжаление, онези които те обезсмъртяват, не разказват истината. Тези дни Евронюз публикува видео (виж по долу), опровергаващо снимката на Ласло Балог, която обиколи първите страници на вестниците в целия свят.

Снимката на Балог е направена в Унгария и показва един имигрант, който изглежда защитава жена си и сина си от насилието на полицаите, размахващи палки. На снимката се вижда как мъжът прегръща жена си, паднала на железопътните релси, а тя плаче, крещи и на свой ред защитава бебето, което държи в ръце. Гледката е разтърсваща и всеки, видял снимката, изпитва съчувствие към семейството, тероризирано от унгарската полиция, забраняваща им да продължат пътя си.

Но истината е друга. Преди репортерът да направи снимката, спечелила по-късно Пулицър, имигрантът блъска жената, държаща детето, и я събаря на земята. Не го е грижа за малкото, което едва не си удря главичката в релсите. Полицаите се намесват бързо и се нахвърлят върху мъжа, за да предпазят жената и детето.

Именно в този момент снимат фотографите и придават на събитието друг смисъл. В действителност, жената се опитва да се отдръпне от мъжа си, който я напада свирепо. Когато е въдворено спокойствие, полицаите арестуват имигранта и пускат жената.

 

Превод: е-вестник


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...