понеделник, 19 Февруари 2018 05:43 ч.

И Господ не опази Църквата от хейтърите

21.02.2017   |   11:01
Прочетена: 1637   |
Коментари: 0
И Господ не опази Църквата от хейтърите

Светият синод на Българската православна църква вече има собствена страница във Фейсбук. И Господ обаче не опази новото начинание от хейтъри. Те налазиха страницата на БПЦ от първия ден. Много повече обаче са хората, които харесват иновацията на отците. За 24 часа страницата събра над 1000 лайка и още толкова последователи.В първия момент много потребители се питаха истинска ли е страницата в социалната мрежа. „Да, абсолютно истинска е”, потвърдиха от Синодалната палата. Решението Църквата да влезе в социалните мрежи е взето на последното заседание на Светия синод на 16 февруари 2017 година. И то е реализирано незабавно - още на 18 февруари. Първият пост е от 18:11 часа.„Целта на страницата във Фейсбук е да осигури пряка и бърза връзка с вярващите, така че те да получават новини от и за Църквата. Има много православни групи, чиито членове живо се интересуват от такъв вид информация. Присъствието ни във Фейсбук е напълно логично”, разясни специалистът по връзки с обществеността Александра Карамихалева.Решението на Светия синод е реализирано светкавично и още по-бързо се разпространява в мрежата. Още в първите 24 часа около 1000 души се абонират за нея, за да не пропускат съобщения. „Нека Светата Божествена Десница да закриля Вашата Богоугодна работа в полза на цялото българско общество!”, е пожеланието от първия потребител, който се е престрашил да публикува коментар.„И преди сме пускали информация в интернет и знаем какъв е интересът на мрежата към нашите новини. Така че Фейсбук беше логичната стъпка”, допълни Карамихалева.На страницата ще бъдат публикувани новини, съобщения за църковни събития от цялата страна, както и полезна информация относно църковните празници и живота на Българската православна църква.Митрополиите ще подават данни за собствените си събития, които ще бъдат публикувани от администраторите в София. Но никой не може да ги спре да направят собствени страници, ако желаят, посочи пиарът.На видно място на страницата е публикувана кратка история на БПЦ. Част от нея гласи:

„Българската православна църква - Българска Патриаршия е неотделим член на Едната Света, Съборна и Апостолска Църква, която има за свой вечен и непреходен Глава Самия неин Божествен Основател, нашия Господ Иисус Христос и се направлява от живеещия в нея Свети Дух. Българската православна църква - Българска Патриаршия е Поместна автокефална църква и се намира във вероучително и канонично единство, молитвено и евхаристийно общение с Поместните православни църкви”.  До момента на страницата са публикувани няколко репортажа. Първият е за участието на представители на еврейската общност в България и посланикът на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан във възпоменанието за патриарх Кирил и екзарх Стефан в Бачковския манастир. Тази вест е допълнена със снимки от отслужената панихида. Следват репортажи от още няколко служения, сред които и панихида за Васил Левски.С откриването на страница във Фейсбук и Православната църква усети, че в мрежата освен лайкове, има и хейтъри. Първите остри въпроси са налице. Един потребител пита кога ще бъде канонизиран дякон Игнатий - Васил Левски, а друг - обратното: „Остана да причастите Васил Левски към ликовете на Светите отци и ще втасате окончателно!”.  На страницата на Православната църква вече се редуват поздравления и критики, пожелания и остри въпроси. Засега всички реакции на потребителите са оставени без отговор.


 Блудникът Филарет е първи на страницата

 

Православната църква постави началото на Фейсбук страницата си със съобщение за разстригването на монах Филарет. Линкът към решението на Свети синод е качен двайсетина минути след оформяне на страницата.

Решението касае монах Филарет (Цанев), който допреди 2 години е бил в Троянския манастир. Той беше уличен в хомосексуално поведение в репортаж на „Господари на ефира”.

Филарет е наказан от Светия синод в пълен състав, в качеството му на Църковен съд, по член 189 и член 190, ал. 9 от Устава на БПЦ за „блудни деяния, включително и между еднополови”.

Наказанието е „разстригване”. Монахът се връща в редиците на миряните, без отлъчване от Църквата.


 Отец Силвестър проповядва в социалната мрежа

 

По лайкове във Фейсбук отец Силвестър Янакиев от Сливен отдавна е изпреварил Българската православна църква. Когато му предстои да служи литургия, свещеникът публикува информацията в социалната мрежа и обявява пред своите приятели, че тук е мястото да запишат имената на свои близки за здраве или упокой. Миряните, очаровани от съюза на вярата с новите технологии, изброяват стотици имена под постингите на отеца.

Около публикациите на поп Силвестър почти винаги се заформят ожесточени дискусии за християнството.  

На моменти отчето впечатлява с крайни изказвания. Когато не успее да вкара някого в правия път, го елиминира от фейсбука си. „Ако има някой дъновист сред приятелите ми, да си ходи сам. Когото засека, го махам без предупреждение”, кастри виртуалното си паство отецът. По сходен начин поп Силвестър процедира с гейовете, последователите на Ванга и всички „еретици, уронващи православната вяра и етика”.

„Отче, бих поспорил за кукерите”, плахо надига глава един от ФБ миряните, но свещеникът го порязва на мига. „Не смей”, заканва се той.

Снизходителен е обаче към влюбените и техния покровител. „Свети Валентин е православен светец също, но не го празнуваме сега. Аз не съм против този празник, но понеже стана еталон за разюзданост, даже не го и коментирам. Ако някой иска, може да го празнува през юли, а не да се съобразява с католическите идеи”, категоричен е отчето./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...