неделя, 21 Януари 2018 12:54 ч.

И родителската среща - онлайн

Раздават на деца и майки флашкарти и акаунти за платформа, в която се учи, изпитва и пише домашно
14.09.2017   |   09:10
Прочетена: 1989   |
Коментари: 0
И родителската среща - онлайн


14 училища в Пловдивска област ще стартират новата учебна година, като приложат новаторски подходи. Те се подредиха сред 185-те у нас, които първи получиха статута иновативно училище. Предложените от МОН и одобрени от МС иновативни учебни заведения  са заложили подобряване на качеството чрез различни иновации. За  46 те касаят организацията, 51 ще променят средата, 88 ще ползват нови методи на преподаване, а 14 ще разработят по нов начин учебното съдържание, учебните програми и планове. Иновациите ще се  прилагат до 4 г. и ще обхващат всички или част от учениците. Всяка година ще има мониторинг.


На дигитално обучение в електронни платформи залагат голяма част от 9-те иновативни училища в Пловдив. За да задвижи проекта си „Клас без хартия”, СУ „Патриарх Евтимий” преобрази  целия втори етаж от сградата си с 250 000 лв. от фондация „Америка за България”, за да го превърне в интерактивна среда. Коридор с лилава настилка и знак за ин и ян върху нея повежда към шестте стаи, оформени тематично цветово и с тапет според предмета, който ще се преподава. Зад чиновете в синята например има морски пейзаж, в зелената - поле с глухарчета. На всеки постер е изписано и послание. Учителите сами са подбирали визията и думите, като има цитати на Галилео Галилей, Леонард Ойлер, Лао Дзъ. Дъските са супермодерни с тъчскрийн и позволяват да се учи, без да се ползват учебници. Двата кабинета са по биология, още 2 има по математика и по един по география и история, физика и химия. На целия етаж е постигната хармония от зелено, жълто и лилаво, а навсякъде са изписани положителни послания: истина, любов, свобода, мъдрост. Върху някои абстракции тези думи са свързани: "Любовта дава живот. Истината дава свобода. Мъдростта дава знание".
В тези условия стартира иновативният проект в една паралелка петокласници. Те ще използват облачните технологии през целия прогимназиален етап, като всяка година ще работят по интердисциплинарен проект с различна тема. Тази есен той е „С грижа към природата”. Темата ще бъде разглеждана чрез учебното съдържание по различни учебни дисциплини. На финала ще има екоекспедиция и празник с фолклорни творби, посветени на природата, и дигитални презентации.

Учебният процес ще бъде организиран чрез платформата „Майкрософт”, която учителите могат да насищат с електронни уроци, а учениците да готвят свои домашни и разработки. На практика ще работят в споделено виртуално пространство. Творческите им способности и уменията за работа в група ще се развиват чрез извънкласни дейности в изследователски  работилници, интерактивни и ролеви игри, доброволчество. Ще се разчупи и моделът на родителските срещи чрез индивидуално представяне на постиженията на всеки ученик  2 пъти годишно.

На интерактивния подход залага и ОУ „Яне Сандански”, където иновацията тръгва в 5 паралелки третокласници и ще се разгъне 2 г. Всяка седмица ще се избира тема от учебното съдържание, която ще се разглежда през материала по предметите „Човек и природа”, „Човек и общество”, „Домашен бит и техника”, „Изобразително изкуство”. Този нов подход към поднасяне на материала ще се комбинира с въведените вече дигитални технологии. Училището си има Гугъл класруум и ползва платформата „Гугъл”,  която също дава възможност за работа в общо пространство в реално време. Учителят може да възложи задание и онлайн да следи как всяко дете го изпълнява, да върне домашна работа, да поправи или да постави оценка. По същия начин родителите ще попълват анкети и ще се търси обратна връзка от децата, за да се постигне съуправление заедно с тях, обясни директорката Маргарита Бозова.

Същият подход ще приложи и Математическата гимназия в 5., 6. и 7. клас. Освен дигитализацията, третият елемент на иновацията там е учениците по-рано да започват да изучават програмиране.

Частната езикова гимназия „Стоян Сариев” пък създава виртуална библиотечна платформа. В нея ще събере цялата база данни, свързана с изучаваната материя -  сканирани литературни произведения, статии на изучавани от учениците автори и видео уроци по всички предмети от 8. до 12. клас. Предвиден е раздел за домашни работи, есета, проекти, презентации, макети, разработки на учениците, заснети турнири. Част от съдържанието  ще е на английски. До платформата ще имат достъп ученици, родители, учители, а проектът е 4 години.

И родителската среща - онлайн

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...