неделя, 26 Май 2019 18:56 ч.

Кадиево с водно огледало като Кърджали

Съоръжението се строи в коритото на Въча и е част от мини ВЕЦ с рибен проход
09.01.2014   |   14:25
Прочетена: 4019   |
Коментари: 6
Кадиево с водно огледало като Кърджали
Снимка: Кметът на Кадиево Стоян Чолаков инспектира всеки ден обекта
Автор на снимката: Гергана Василева

Кадиево ще се сдобие с водно огледало, подобно на това в Кърджали. Съоръжението ще е част от изграждащия се мини ВЕЦ в коритото на река Въча край селото, хвали се кметът Стоян Чолаков. Микроязовирът  ще е с размери 23 на 19 м и може да се превърне в място за водни атракции и място за отдих, обяснява Чолаков.


Бригади усилено работят на мястото.   Инвестицията за 5,3 млн. евро спасява Кадиево от безводие. Изграждането на мини ВЕЦ ще вдигне нивото на подпочвените води в селото и ще запази последните къщи, след като реката отнасяше голяма част от брега и настъпваше към селото, обясни Чолаков.


Мини ВЕЦ Кадиево се изгражда от фирма "Драгиев и Ко", а възложител е "НАТ 2004" ЕООД. Шефът й Васил Тасев е първият в България, който е получил отстъпено право на строеж от Министерския съвет. Всички централи, изграждани досега от частни фирми, не са имали такова разрешително и на практика съоръженията им са притежание на държавата. ВЕЦ-ът край Кадиево ще произвежда 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Проектът предвижда да се вдигне бетонна стена в коритото  на Въча, в която ще бъде турбината. Първа копка на новоизграждаща се мини ВЕЦ до село Кадиево беше направена през февруари м.г.  На територията на община "Родопи" вече работят три мини ВЕЦ-а, а две са в процес на строителство. ВЕЦ "Кадиево" обаче е единствената с възмездно безсрочно право на строеж върху имот - публична държавна собственост. Сградата на централата, бетоновият масивен яз и рибният проход ще бъдат разположени според изискванията в коритото на река Въча. Пред стената на яза ще се оформи  микроязовир с размери 23 м на 19 м.

Кадиево с водно огледало като Кърджали
Кадиево с водно огледало като Кърджали
Кадиево с водно огледало като Кърджали

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...