понеделник, 25 Юни 2018 22:35 ч.

Кажи си „мога”! И се разкраси с йога

Тялото ни отразява начина, по който живеем, мислим и работим, казва инструкторът Марияна Стракова
13.08.2017   |   08:48
Прочетена: 1456   |
Коментари: 0
Кажи си „мога”! И се разкраси с йога

Марияна Стракова е създател и автор на сайта „Промени живота си”, идеолог и организатор на фестивала „Уикенд на промяната”, който тази есен ще има своето пето издание в Пловдив. Йога преподавател, провежда семинари за себепознание и обучения за личностно развитие, участва като лектор в различни форуми за здравословен начин на живот. Изследовател на самата себе си, ментор и ценител на човешката душа, вдъхновител за позитивна промяна, неуморен търсач на доброто във всеки и във всичко.

 

Вместо да завиждаме на хубавиците с изваяни тела, ние всички сме способни да бъдем като тях. Трябва само да си кажем, че можем.

Йога инструкторът Марияна Стракова е пример за това. Тя не е от хората, на които се налага да влизат във форма, просто защото никога не излиза от нея. Да изглеждаш добре, за нея не е само физическо състояние. Това е отношение и грижа към всичко, което е част от теб - мисли, емоции, поведение, действия.

 „Ние не сме само външна обвивка, която представяме пред  другите. Ние сме всичко онова зад тази обвивка. Тялото отразява начина, по който живеем, мислим, работим”, казва Марияна.

Идеалната  фигура не е в резултат на диети.  Има периоди и дни, в които прави изчистващи процедури за тялото - консумира само плодове и течности или спазва житен режим. Добре  се отразяват детокс програмите по време на пълнолуние - с тях се чувства леко и тонизирано.  „Не съм човек на крайностите, но от храненето ми по естествен начин отпадна месото. В менюто ми преобладават основно салати, задушени зеленчуци, зърнени храни, много сурови ядки и плодове. Обичам сладко и не се лишавам от сладолед и торта. Вслушвам се в сигналите на тялото, като следвам принципа на ненасилие във всяко нещо”, признава Мариана, която се занимава с йога повече от 10 години.

За да поддържа кожата си свежа, използва натурална козметика и етерични масла. Приготвя си сама лосиони за тяло, маски за лице и коса.  За плажа използва кокосово или какаово масло, а за лицето през лятото - масло от малинови семки, което е с най-висок слънцезащитен фактор. Като репелент против насекоми си приготвя еликсир от бадемово масло с няколко капки лимонова трева, чаено дърво, лавандула и мента. За всеки сезон има фаворити и обожава да експериментира с различни комбинации. Постоянно ги използва и в йога класовете си, наслаждавайки се на ефектите, които носят.

Практиките отдавна са станали част от ежедневието . „Това е една прекрасна трансформация в моя живот и истински дар. Открих го чрез дъщеря ми, за което съм изключително благодарна”, казва пловдивчанката и добавя, че йога  носи много повече от физически комфорт и лекота.

Тя е променила цялостното  поведение и отношение към живота. „Направи ме много по-спокойна, уравновесена и целенасочена. „Йога ми помогна да  преодолея инерцията, с която живеех, да опозная себе си и да изляза от ограничаващите общоприети матрици, да преосмисля приоритетите си и да се справя с доста „токсични” мисли и вярвания. Толерантно пренареди средата ми и продължава да ме среща с удивителни хора - това е най-голямото ми вдъхновение, за да продължавам да се уча и развивам във всички аспекти”, убедена е Марияна.

ПРИКЛЮЧЕНИЕТО ИНДИЯ

Тя обича пътуванията и винаги когато има възможност, е сред природата - на море или в планината. Пътува често и в чужбина, което  действа зареждащо. Но по-важното е, че всяко пътуване е всъщност път, осъзнаване и преоткриване на нещо в нея самата. „Промяната на мястото, средата, обстановката, ритъма - всичко това е провокация да осмислим реакциите си, етапа, в който се намираме, доволни или недоволни сме от живота. Едно от най-силните и трансформиращи пътувания за мен беше първата ми среща с Индия преди 12 години. Там наистина осъзнах, че щастието не е въпрос на притежания и материални придобивки, а вътрешно усещане и отношение към това, което си ти”, спомня си инструкторът. Кажи си „мога”! И се разкраси с йога
Кажи си „мога”! И се разкраси с йога
Кажи си „мога”! И се разкраси с йога
Кажи си „мога”! И се разкраси с йога
Кажи си „мога”! И се разкраси с йога
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5671
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...