четвъртък, 22 Февруари 2018 11:00 ч.

Каква вода пием в Пловдив

Над 61% от мрежата в града е изградена от забранените в ЕС тръби
20.04.2017   |   13:40
Прочетена: 5740   |
Коментари: 19
Каква вода пием в Пловдив

Александър КОНСТАНТИНОВ


 

След като разбрахме, че дишаме най-мръсния въздух в Европа, научихме и че и във водата ни се съдържа половината Менделеева таблица. Повечето общини по поречието на Марица се захранват от подземни кладенци. За разлика от София, която ползва планинска вода от язовир Искър, Пловдив разчита на подземни води.

На 20 км от града се намира най-големият  резервоар на чиста планинска вода в страната - каскадата Доспат-Въча, който може да предостави чиста вода не само на Пловдив, а и на засегнатите от урановата истерия съседни общини и области.  

Повече от 30 години се говори за изграждането на водопровод от  Кричим до Пловдив, който ще реши всички проблеми с количеството и качеството на питейната вода, но само се говори. Десетки кметове и областни управители обещаваха да реализират този проект, но и в момента няма яснота кога ще започне строителството. Изграждането на 20 км водопровод е най-нерешимият проблем на държавата.

Какво казват нормативните документи?  

В Закона за водите, чл. 10в, пише категорично: „Общинският съвет приема програма за развитие на водоснабдяването и канализацията на територията на общината по предложение на Кмета”.  Ясно и категорично. Още повече че в чл. 19  на същия закон е записано, че водоснабдителните и канализационни системи са публична общинска собственост.

Да сте видели такава програма за община Пловдив? Няма и да видите, защото я няма. Отговорността е на последния кмет, защото тези законови норми са приети след 2009 г.  

Какво представлява водоснабдителната мрежа на Пловдив?  Общо имаме 586 км водопроводи, от които 360 км са от азбесто-циментови тръби, познати още като етернитови. Останалите са стоманени, чугунени и пластмасови. Над 61% от нашата мрежа е изградена от забранените в Европа азбесто-циментови тръби?! 

В ЕС има Процедура 2012/2065/INI/ , която не разрешава ползването на такива водопроводни тръби, защото е доказано, че това води до онкологични заболявания. В същия документ е записано, че там, където все още съществуват такива тръби, се провежда непрекъснат мониторинг за наличие на азбестови влакна във водата и се уведомява населението. Какво пием с водата? Супа от манганови соли, уранови изотопи и азбестови влакна и още нещо?

Защо държавните и общинските власти си мълчат за качеството на водата?

По официални данни на общината от 100% добита в подземните кладенци вода   66,7% се губят по водоснабдителната мрежа. В битовия сектор се консумират 20,7%, а в обществения сектор - 12,6% от водата. За сравнение, в София загубите по трасето са 48% и непрекъснато се намаляват. Това води директно до по-високи цени на водата, плащани от населението.

Разбираемо е, че от 100 куб.м води, добити от подземните кладенци, се заплащат само 23 кубика, останалите потъват отново в земята. Разходите са за 100 куб.м, но реализацията е за 23, а държавното дружество ВиК вкарва всички загуби в цената на водата.

Ако се намалят тези загуби с 20%, може да се намали и цената на водата с поне 10%. Сметката е проста и може да си я направи всеки клиент на дружеството. Подмяната на азбесто-циментовите тръби с метални ще реши и двата проблема - качеството на водата и загубите в системата.

През 2011 г.  общината внесе в МРРБ големия Воден проект на стойност над 120 млн.лв. Днес, шест години по-късно, все още няма подписан договор с министерството за реализацията му. Пловдив е последната община в страната, която не е започнала реализацията на Водния цикъл с грантови европейски пари.

Причини сигурно има много, но провалът на администрацията е грандиозен. По този проект трябва да се изградят 7 км нови главни канализационни колектори, 14 км нови водопроводи, 800 сградни отклонения и ще се ремонтират 58 малки улици и няколко булеварда в район "Северен".  

В проекта е предвидена също така реконструкция и разширение на Пречиствателната станция.  Сигурен съм, че липсата на приета Програма за развитие на водоснабдителна и канализационна мрежа е една от причините за изоставането на Пловдив от другите големи градове.

Отговорността на кмета по този въпрос е тежка. Като започнем от подземната инфраструктура - водоснабдителната и канализационната мрежа, транспортната инфраструктура, уличното осветление, зелената система и стигнем до образователната, културната и спортната инфраструктура, всичко е под управлението на администрацията на общината.

Общинският съвет е натоварен да приема програми за управление на всички системи, когато кметът  ги е разработил. Липсата на такива програми е липса на отговорност да управляваш града. Ние, обикновените граждани, гласуваме доверие на всеки четири години, но търсим и отговорност от тези, които са го получили. /Марица.бг

тагове
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...