четвъртък, 22 Февруари 2018 10:56 ч.

Какви нарушения откри инспекцията на Герджиков

17.02.2017   |   09:31
Прочетена: 1184   |
Коментари: 10
Какви нарушения откри инспекцията на Герджиков
Автор на снимката: Блиц

"Проверката на Министерствата я разпоредих на 30 януари. Докладът обобщава състоянието на ведомствата с акцент на обществените поръчки. Проверките са извършени от ведомствените контролиращи органи. Има единични случаи на административни и технически пропуски, които не се отразяват на законността на обществените поръчки: неспазване на срокове за сключване да договор например. Това за министерство на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на образованието, на туризма, на здравеопазването", каза служебният премиер Огнян Герджиков на пресконференцията тази сутрин, свързана с резултатите от разпоредената от него проверка.

 

"Различно е положението в други министерства. В МО са проведени 113 процедури за възлагане на обществени поръчки. Прекратени са 31. В резултат са подписани 120 договори. Установени са нарушения по 45 от 82 - повече от половината, на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. 9 са с наличие за измама и са предадени на военната прокуратура, останалите са изпратени на агенцията по финансова инспекция", каза още Герджиков.

 

Той посочи, че в обществената поръчка на АПИ за поддръжка на АП Хемус и тунелите по аутобана е проведена е през 2015. Докладвани са нарушения, каза още Герджиков.

 

„Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. - обществена поръчка на граждани. Има процедура проведена при липса на конкуренция. За извършеното нарушение са сезирани агенцията за държавен финансов контрол и сметната палата”, заяви той..

 

„Забавяне в стартирането на процедури за обществени поръчки. Това се вижда при Министерството на земеделието и граните. Неизпълнението на този ангажимент може да доведе до риск и спиране на програмата за развитието на селските райони”, каза Герджиков.

 

„Зачестили са случаите по които има данни за картелни споразумения. Има практика от страна на търговци в определен сектор, които уреждат реалната икономика. Трудно се доказва такова нещо, поради което не е налице подобен сигнал”, добави служебният премиер.

 

„За 14 дни не може да се направи по-пространен и дълбочинен анализ. Министерствата ще продължават да правят анализ на случващото се. Това все пак няма да е акцент на правителството. Неговият акцент е да подготви едни честни и справедливи избори”, натърти Герджиков

 

„Към министрите съм отправил настояване – всички обществени поръчки, които са неотложни да бъдат възложени по всички правила на закона и да бъдат проследени от инспекторатите. Подробности от доклада могат да бъдат потърсени от министерствата и агенциите”, завърши премиерът./Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...