неделя, 23 Февруари 2020 07:12 ч.

Какво да изберем: Нормално раждане или цезарово сечение

Подкрепям присъствието на партньора в залата, майката се чувства по-спокойна, твърди доц. д-р Екатерина Учикова
18.01.2018   |   14:33
Прочетена: 7703   |
Коментари: 0
Какво да изберем: Нормално раждане или цезарово сечение

Разговаря Добринка Димова

 

Доц. д-р Екатерина Учикова, д.м., е началник на Клиника по aкушерство и гинекология към УМБАЛ "Свети Георги". Завършила е Медицински университет - Пловдив. Многократно е специализирала в чужбина, има редица публикации, свързани с акушерство и гинекология.

-Доц. Учикова, в навечерието на Деня на родилната помощ - Бабинден, каква е равносметката ви за изминалата година?

-Анализът на резултатите показва, че през 2017 г. на територията на  Клиниката по Акушерство и гинекология при УМБАЛ „Св. Георги” са били обслужени над 7 хиляди пациенти, от които над 80% са били спешни. Ние сме единствената университетска клиника в Южна България, която извършва пълен обем на клиничните пътеки по акушерство и гинекология. От 2016 г. има една тревожна статистика по отношение намаляване на раждаемостта в национален мащаб. През 2017 г. броят на ражданията при нас е 1745, като имаме 35 двойки близнаци.

-Според статистиката 40% от ражданията в България са с цезарово сечение, като голяма част от тях са по желание, а не по медицински причини. Какво е вашето мнение?

-През последните години в България се наблюдава увеличаване на ражданията чрез цезарово сечение. В нашата клиника също е налице тенденция към увеличаване на техния процент, което се дължи на големия брой патологични бременности и придружаващи екстрагенитални патологии. По-големият процент на бременности, резултат от асистирани репродукции, често налага родоразрешаване чрез цезарово сечение. Поради отказ от раждане през естествените родови пътища се налага извършване на цезарово сечение по желание на пациентката.

-Какви могат да бъдат усложненията при цезарово сечение?

-Цезаровото сечение е метод за оперативно родоразрешение и е свързано с анестезиологични, оперативни и постоперативни усложнения, както за майката, така и за плода и новороденото. Част от усложненията потенциално застрашават живота на жената.

-В момента въпросът за кърменето е широко дискутиран сред майките, като има и жени, които го отричат. Как мотивирате родилките да кърмят?

-Кърменето е най-добрият избор на родилката. Майчиното мляко е идеалната храна за новороденото, която природата е създала. Кърменето е полезно и за бебето, и за майката. Кърмата осигурява най-бърз растеж и правилно развитие на детето, повишава имунитета и защитава кърмачето от инфекции, предпазва от алергии, стимулира развитието на интелекта, благоприятства оптимално развитието на зъбите. За майката кърменето ускорява инволюцията на матката след раждането и способства за по-бързото възстановяване на родилката. Намалява риска от развитие на рак на млечната жлеза и яйчниците.

На територията на нашата клиника работят национални консултанти по кърмене, които запознават подробно бременните жени и родилките с качествата на кърмата и с преимуществото на кърменето. Дискутират най-честите проблеми, които се срещат по време на кърменето, и как всяка жена да се справя с тях. Родилките в АГ клиника към УМБАЛ „Св. Георги” получават не само адекватна информация, но и грижи по отношение на кърменето и проблемите, свързани с него.

-Кои са най-големите страхове на родилките? Какво ви питат най-често?

-Бременните жени и родилките са доста неинформирани. За съжаление, те получават първоначалната информация от източници в интернет, които не са специализирани. Жените трябва да бъдат правилно запознати с това какво представлява бременността, как протича, какви са възможните усложнения. Кои са най-честите оплаквания от страна на бременната жена. Какво представлява раждането. Какво трябва да бъде участието на бременната жена по време на самото раждане. Какво се случва след това. Кое е нормалното, кое е патологичното.

 -Според вас трябва ли бащата да присъства на раждането?

  -В АГ клиника има такава опция. Подкрепям присъствието на партньора и на членовете на семейството по време на раждането. Това дава възможност родилката да се чувства по-спокойна, по-комфортно.

-Имате дни на отворените врати в клиниката. Какво научават бъдещите майки?

-Дните на отворени врати са свързани с различни теми - бременността, раждането, послеродовия период. С това по какъв начин бременната жена участва в самото раждане. Първите грижи за родилката и за новороденото. И отново - запознаване с предимствата на кърменето. Дните на отворени врати са абсолютно безплатни. Радваме се на много голям интерес и посещаемост от страна на бременните жени не само от региона на Пловдив, но и от цяла Южна България.    

-В последните години в национален мащаб има повишаване възрастта на родилките. Вие забелязвате ли подобна тенденция?

-Да, има увеличаване на средната възраст на бременните и родилките. Това донякъде се свързва с необходимостта от реализация и кариерно развитие на българката. След което на втори етап остава репродукцията. Смята се, че рисковете са по-големи при бременни под 18 години и над 35 години. Но знаете, че всяко правило си има изключение. За съжаление, колкото и шаблонно да звучи, проблемът „деца раждат деца” също продължава да съществува. Според мен това е и проблем на голяма част от институциите. Клиниката по Акушерство и гинекология спечели проект по програма BG 07 „Инициатива за обществено здраве”, финансирана по Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Чрез този проект се създаде център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеската възраст.  Бяха организирани множество беседи по конкретни теми, и най-вече по отношение на раждането, предпазването от нежелана бременност, използването на различни контрацептивни методи, превенция на половопредаваните инфекции. Тези общообразователни беседи се провеждаха както на територията на клиниката, така и на терен с участието на лекари и акушерки. Това, което лично наблюдавам през 2017 г. в АГ клиниката, е, че има намаление на процента на бременните момичета под 18 години в сравнение с 2016 г. Освен това процентът на абортите по желание е също по-малък през 2017 г. в сравнение с предходната година. В АГ клиниката ежегодно се провеждат безплатни прегледи с различна клинична насоченост за определен период от време.

-Какви са впечатленията ви от тези кампании?

-Интересът е изключително голям. Благодарение на кампанията за скрининг за анеуплоидии бяха диагностицирани голям процент фетални аномалии, някои от които несъвместими с живота. По отношение на кампанията за семейно планиране и съвременна хормонална контрацепция също бе регистриран изключително голям интерес. Това, което ми направи впечатление, е, че не се познават ползите от приема на съвременните хормонални контрацептиви, а само техните недостатъци. Преди 1 седмица приключи и кампанията за безплатни прегледи за миома на матката. По време на прегледите беше установена миома на матката при голям процент от жените. Част от тези жени бяха оперирани на територията на клиниката, а други бяха насочени за консервативно лечение и проследяване. 

-Как ще отпразнувате Бабинден?

-Денят на родилната помощ е един от най-вълнуващите за нас празници. В клиниката спазваме традицията с ритуала. Тази година тържеството ще е в грандхотел "Пловдив". Едно прекрасно тържество, което обединява всички лекари - акушер-гинеколози, неонатолози и анестезиолози, акушерки и санитарки. Очакваме много гости както от УМБАЛ „Св. Георги”, така и от Медицински университет - Пловдив. Винаги на този ден в АГ клиниката идват пациентки, раждали при нас, за да изкажат своята благодарност. Това са едни от най-прекрасните моменти - благодарността на пациентите.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...