четвъртък, 22 Февруари 2018 10:55 ч.

Какво да правим при жлъчна криза

14.02.2010   |   17:01
Прочетена: 61635   |
Коментари: 2
Какво да правим при жлъчна криза

ВЪПРОСЪТ: Покрай празниците прекалих с храната и получих жлъчна криза, какво да правя?

Петър В., Карлово

ОТГОВОРЪТ: Д-р Ангел АНГЕЛОВ, началник хирургично отделение в болница "МЕДЛАЙН"

За лечение на жлъчните кризи се дават болкоуспокояващи средства - спазмолитици, препоръчва се да се пият топли течности. Болните трябва да спазват диета - да не ядат тлъсти ястия и меса, запържени и пикантни храни, яйца, газирани напитки, шоколад, сладолед и най-вече да не преяждат. Ако има възпаление на жлъчката, се предписват антибиотици и химиотерапевтици. Ако жлъчните пътища са запушени или има пробив на мехурната стена, операцията е задължителна.

 Хирургична намеса - кога и как?

Не отлагайте операцията прекалено дълго, дори и да се почувствате по-добре след лечение с медикаменти. Камъните в жлъчния мехур създават условия за хронична инфекция, която пък води до образуване на нови камъни. Този кръг се задълбочава постепенно, настъпват проблеми в нормалното оттичане на жлъчка, кризите зачестяват.

След консултация с хирург е много вероятно той да препоръча лапароскопско отстраняване на жлъчния мехур.

Какво означава това?

Лапароскопската хирургия революционизира тази процедура, като значително намалява дискомфорта на пациента, съкращава болничния престой и позволява на пациентите да се върнат към нормален живот в рамките на седмица. За сравнение при отворения метод за премахване на жлъчката, престоят в болница е седем дни, а възстановяването - няколко седмици.

При лапароскопската операция, за разлика от отворения метод, няма срязване на коремните мускули. Правят се само четири малки отвора (1- 2 см) в горната част на корема. През отворите се вкарват кухи тънки тръбички (троакари), през които в коремната кухина влизат хирургичните инструменти. През единия отвор влиза камера, чрез която хирурзите наблюдават коремната кухина. За да се вижда по-добре, предварително през тънка игла в коремната кухина е вкаран въглероден диоксид, който я раздува и така органите се виждат по-добре. След операцията болката е минимална, отворите бързо заздравяват, а пациентът си отива вкъщи на следващия ден.

Все пак се налага около 3% от лапароскопските операции да се завършат по отворения метод. Това се случва, когато мехурът се окаже силно възпален или по някакви причини, например предишни операции, има сраствания в коремната кухина, пречещи на хирурга добре да види съдовете и жлъчните пътища.

В България както хирургичното премахване на жлъчния мехур по отворен метод, така и лапароскопската операция се покриват от Здравната каса.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...