неделя, 19 Януари 2020 21:46 ч.

Как Асеновград ще избира най-пивкия мавруд

За първи път връчват специалната награда "Никола Македонски" на майстор на виното
04.01.2018   |   07:37
Прочетена: 1142   |
Коментари: 0
Как Асеновград ще избира най-пивкия мавруд

Награден фонд от 1240 лв., както и две бурета по 50 литра ще раздаде община Асеновград за най-добро домашно вино. То трябва да е от реколта 2017 г., а конкурсът ще се проведе на 31 януари на площад "Академик Николай Хайтов".

За първи път тази година ще бъде връчена и специалната награда „Никола Македонски" за производство на домашен мавруд - 200 лв.

Тя е на името на човека с най-много спечелени първи награди на местните конкурси за домашно вино, както и най-стария винар и бохем в Асеновград. 

Маврудът се произвежда от специфичния за района сорт, характерен и известен за Асеновград и района. През 19 в.  маврудът вече бил прочут и ценен не само в България, но и извън нея.

Според изследователите, посветени на тази тема, най- хубавото, ароматно и гъсто вино в Асеновград било маврудовото вино на Чорбаджака - Малага. За него познавачите казвали,  че това е „вино в кърпа да го носиш”. 

Конкурсът тази година ще протече в 2 категории - червени и бели вина. 200 лв. и 50-литрово буре е наградата за първото място, второ и трето ще получат съответно 160 и 120 лв.

Предвидени са и четири поощрителни награди. В категорията бели вина победителят ще бъде награден със 120 лв., толкова ще получи и майсторът, приготвил най-доброто розе.   

Номинирани и наградени ще бъдат производители от населено място извън община Асеновград. Първото място ще получи 50-литрово буре, а второ и трето място - предметна награда. 120 лв. е наградата на журито и публиката.  

Според регламента в конкурса могат да участват производители на бели, червена вина и розе от реколта 2017 г.  Вината трябва да са бистри и налети в стъклени винени бутилки. 

Производителите могат да участват  само със собствени вина. В конкурса не могат да участват вина, произведени от грозде от директни сортове. Не се допускат ароматизирани вина.

При подаването на мострите производителите посочват задължително сорта или сортовете, от които е произведено виното. Те трябва да осигурят минимум 30 бутилки. За пробите ще бъдат нужни три бутилки, които трябва да се предоставят 15 дни преди датата на конкурса. 

Най-доброто домашно вино ще бъде определено от дегустационна комисия от специалисти от Национален институт за изследване и контрол на вина и спиртни напитки - София, Университет по хранителни технологии - гр. Пловдив, Изпълнителна агенция по лозата и виното - град София,  и “Винзавод” АД - Асеновград.

Заявка за участие се приемат в стая 405 на Община Асеновград до 15.01.2018 г. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...