четвъртък, 22 Февруари 2018 10:49 ч.

Как да преодолеем мъката от раздялата с любимия

22.02.2017   |   23:15
Прочетена: 843   |
Коментари: 0
Как да преодолеем мъката от раздялата с любимия

Хелън Фишър - биологически антрополог и автор на книгата „Анатомия на любовта“, твърди, че раздялата има психологически ефект върху съзнанието и тялото ни. Съществува научна обосновка затова защо е толкова болезнена, пише Business Insider.

„Вече знаем, че любовта е наркотик, казва Фишър. Прекрасен наркотик, когато всичко върви наред и ужасен, когато нещата се объркат“.

Какво да правим тогава, когато настъпи моментът на раздяла? Според Фишър именно тогава трябва да третираме любовта като нещо, към което изпитваме силна зависимост. „Изхвърлете картичките и писмата. Или ги сложете в кутия, която качете на тавана. Не пишете съобщения, не звънете на човека. Не ходете там, където е вероятно да се срещнете.

Излезте със стари приятели, прегърнете ги. Това ще увеличи нивата на окситоцин в тялото и ще ви успокои. Ходете на фитнес - това ще увеличи допамина, ще ви зареди с енергия, оптимизъм, мотивация, ще ви направи по-фокусирани.

По този начин ще увеличите и нивата на ендорфин, което от своя страна ще намали частично болката, която изпитвате.“

Фишър допълва, че хапчета като аспирин и адвил ще ви помогнат да облекчите част от физическата болка, която изпитвате след раздяла.

И не на последно място - колкото повече време минава от момента на раздялата, толкова по-малко дейности се наблюдават в мозъка, свързани с чувства на дълбока привързаност. С други думи - времето наистина лекува. 

„Просто не правете нищо глупаво. Рано или късно ще настъпи денят, в който човекът, който дълго време не е искал да излезе от главата ви, вече го няма. Една сутрин ще се събудите и ще осъзнаете, че вчера въобще не сте мислили за него/нея.

Противоположността на любовта не е омраза, а безразличие. Именно това трябва да правите, когато някой ви зареже“, заключва Фишър.

От manager.bg

Как да преодолеем мъката от раздялата с любимия
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...