вторник, 15 Октомври 2019 20:49 ч.

Как превърнахме коритото на Марица в бунище

На мястото съвсем скоро трябва да пристигнат творци от Европа, които ще разкрасяват реката
12.01.2018   |   15:51
Прочетена: 673   |
Коментари: 0
Как превърнахме коритото на Марица в бунище

Недобросъвестни пловдивчани са превърнали южното корито на река Марица в централната градска част в сметище. Пластмасови столове, найлонови торбички, бутилки, кутийки от бира, опаковки от пиратки и домакински кофи са само част от находките, които може да срещнете, ако решите да се разходите по бреговете на Марица - място, което само след година трябва да бъде наситено с изкуство и култура.

Съвсем наблизо по-миналото лято от фондация "Едно" се бяха заели да социализират реката с барче и два надуваеми басейна. Във времето идеологът на въпросната социализация Асен Асенов загуби интерес към реката, но затова пък днес в коритото има видими следи от човешките дейности под формата на боклук. 

Единственият обект, който днес наподобява артинсталация, е изоставено метално съоръжение, което в миналото е било предназначено за детска игра. То се намира от източната страна на Пешеходния мост и прилича повече на пейзаж от призрачния град Припят отколкото на катерушка в бъдещата Европейска столица на културата. Изглежда, е имало въжена мрежа, където малчуганите да играят, но в момента са останали само стърчащи железа, тънещи в гниеща маса от боклук.

От другата страна на моста сръчни пловдивчани са си сковали пейка на самия парапет на реката с гледка към водата и северните брегове. Красотата на града обаче отново е помрачена от купчина боклуци непосредствено под пейката, съставена главно от хранителни отпадъци и найлонови торби.      

Интересно защо пловдивчаните, които се разхождат по пешеходната алея, предпочитат да изхвърлят отпадъците си край реката, вместо в контейнерите за смет.    

На това място съвсем скоро се очаква да пристигнат творци от Европа. Те ще бъдат част от резидентната програма на „Пловдив 2019“, която ще продължи до края на тази година. Това съобщи преди няколко дни артдиректорът на фондацията Светлана Куюмджиева: „През цялата 2018 година те ще работят за реката, за остров Адата и за обживяването* на бреговете на реката с изкуство и култура“. Преди това обаче европейските хора на изкуството ще трябва да си спретнат сериозен уъркшоп за почистване на терена от хорския боклук.  

*Тип поведение на градската общност, чиято цел е непрестанната адаптация към изискванията на времето спрямо менящото се по обхват и степен на усвоеност градско пространство.

Как превърнахме коритото на Марица в бунище
Как превърнахме коритото на Марица в бунище
Как превърнахме коритото на Марица в бунище

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...