петък, 19 Януари 2018 15:19 ч.

Как реагирате при изненадваща кавга

Дъждовен тест
20.04.2017   |   23:25
Прочетена: 659   |
Коментари: 0
Как реагирате при изненадваща кавга

Не всичко в живота може да се предвиди. Всякакви изненади, неочаквани събития и катастрофи ни се стоварват върху главата, без да ни дават  шанс да се подготвим и настроим за тях. Всяка изненада може да се превърне стрес - неочакваното любовно предложение действа също както и неочакваното скъсване. Съществуват обаче и много неща, които можем да предскажем или контролираме, и това е една от причините, поради които сме склонни да си създаваме практически навици и модели на поведение.
Ето как в дните, когато синоптиците предвещават дъжд, с него можете да тествате себе си и в една въображаема ситуация: вървите по улицата и внезапно започва да вали. Дъждът се усилва и дори ако тичате с всички сили, все едно - имате поне още пет минути до целта. Кой от следните 4 варианта на действие бихте избрали?

1. Ще намеря стреха или дърво и ще почакам под тях, докато спре да вали.
2. Не знам колко дълго ще продължава този дъжд, затова ще продължа колкото мога по-бързо.
3. Ще се огледам дали наблизо няма някой, който да ме приюти под неговия чадър, или ще потърся магазин, където мога да си купя един чадър.
4. Аз винаги си нося в чантата сгъваем чадър, така че просто ще го използвам.

Ключ към теста "Неочакван дъжд"  
Как реагирахте на неочаквания пороен дъжд? Дъждът представлява непредвидените и неконтролируеми сили. Вашите конкретни отговори показват как сте склонни да реагирате, когато между вас и вашия партньор или приятел възникне спор. 

1. Вие се отнасяте към онези хора, които предпочитат да почакат, докато другата страна не се успокои, преди да организират своята отбрана. Вие предоставяте на човека да вика и да се горещи дотогава, докато не изпусне цялата пара, а след това спокойно и обективно излагате своята гледна точка. Някои биха казали, че това е много разумен подход, други ще го нарекат просто страхливост.

2. Интересува ви не толкова крайният резултат от кавгата, колкото възможността да се изкажете открито. Вие сте уверени, че сте прави и че няма никакъв смисъл да се спори. Концепцията на компромиса не е ваша тактика. Ако противоположната страна се сърди, вие се сърдите още повече. Ако тя започне да вика, вие крещите. Това не прави спора с вас весело занимание, но поне винаги може лесно да се каже каква е позицията ви по един или друг въпрос.

3. Вие не обичате конфликти и конфронтации, затова щом още възникне спорът, вие се стараете да изгладите всичко и да успокоите другия човек. За съжаление, това понякога само влошава нещата още повече. Може би е необходимо поне веднъж да заемете твърда позиция и да издържите на бурята.

4.  Вие разчитате, че имате отговори на всички възможни въпроси и обяснения за всяко събитие. Може би спорът за вас е само възможност да усъвършенствате своето ораторско изкуство, но на другите вашата позиция им изглежда хлъзгава, разочароваща и неискрена. Макар че вероятно и за това вие имате убедително обяснение.

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...