понеделник, 19 Февруари 2018 05:36 ч.

Как светът принуди Израел да създаде танк чудо ВИДЕО

“Меркава” беше създаден, след като всички страни обърнаха гръб на Израел
18.02.2017   |   20:15
Прочетена: 2128   |
Коментари: 0
Как светът принуди Израел да създаде танк чудо ВИДЕО

Още със създаването си през 1974 година първия модел израелски танк “Меркава” е считан за една от най-оригиналните бойни машини, създаване някога. В първия си сблъсък със сирийските Т-62 той показва пълното си превъзходство. След това през годините се появяват следващите му модификации - Марк-2, Марк-3, а сега и Марк-4. Това е единственият тежък танк, който може да кара със себе си до шест въоръжени пехотинци. 


Историята на израелската военна техника е като приказката за неволята. Държавата е обградена от заклети врагове, които искат да я изтрият от земята, не признават съществуването . А Западните сили, които имат модерно оръжие, отказват да  го продадат.

Дори Съединените щати не са можели директно да продават оръжие на Израел. Какво може да се стори в този момент, освен някой да седне на чертожната дъска и да си направи сам танк или изтребител.

В средата на 60-те години на миналия век Израел поръчва от Великобритания новите супертанкове “Чийфтейн”. Под натиска на общественото мнение през 1969 година британското правителство обявява, че няма да изпълни договора по износ. Израел е трябвало да получи нова поточна линия за тях, както и да купи голям брой остарели от типа “Центурион”.

В същото време целият западен свят, както и Източният блок продават стотици модерни танкове на арабите. Само преди Синайската кампания през 1956 година Египет получава 300 танка и самоходни оръдия от Съветския съюз. Това е така наречената Чешка сделка. По същото време египтяните имат 430 модерни западни танка.

През 60-те години арабските армии получават една след друга стотици съветски Т-62. В същото време Израел разполага с модернизирана техника от 40-те години - основно “Шърман” и малък брой от по-модерните “Патън” и “Центурион”. Те са доставени след 10-годишно отлагане от ФРГ. 

С прекратяването на доставката на британските “Чийфтейн” Тел Авив изпада в критична ситуация. Задава се нова война със съседните арабски страни, а страната разполага само с ограничени бройки американски танкове.

Министерството на отбраната назначава специална комисия, оглавена от генерал майор Израел Тал, която трябва да отговори на два въпроса: способна ли е държавата Израел да построи тежък танк от гледна точка на съществуващите в страната индустриални способности? Има ли икономически смисъл в проекта и дали икономиката няма да загуби от него? 

Комисията на Тал отговаря положително и на двата въпроса. Така първите чертежи са готови през 1973 година. На следващата са построени първите бройки “Меркава”. Името на иврит означава “колесница”. Така са се казвали бойните колесници на цар Соломон.

От самото начало генерал майор Тал поставя като задължително условие максималната защита на екипажа. Точно заради това “Меркава” е танкът с най-оригиналната физиономия, която не може да бъде сбъркана. Двигателят му е разположен в предната част, а екипажът е отзад.

Така при пряко попадение отпред двигателят ще поеме голяма част от кинетичната енергия и взрива и екипажът има големи шансове да оцелее. Куполът е сплескан и с минимален челен профил. В задната част на танка има люк, който позволява на екипажа да го напусне.

Той се състои от четири души, като в кабината отзад има място за шест пехотинци с пълно бойно снаряжение. Това е втората уникалност на израелската “Меркава”.

Танкът има 105-милиметрово оръдие и три картечници. Притежава и разположена извън корпуса минохвъргачка. Тя му позволява да обстрелва това, което се намира зад близко разположени стени. Мощността на двигателя на първия модел “Меркава” е 900 конски сили. Той е произведен от Юрдан Индъстрис.

Корпусът се сглобява в заводите на арсенала МОНТАК. Електрониката е дело на Израели милитари интегрейшън (IMI).

До началото на Ливанската война през 1982 година армията получава 250 танка от новото производство. Всичките участват във войната в Южен Ливан и показват смазващото си превъзходство над руските Т-62.

В битките обаче са направени и важни изводи за промяна в конструкцията. Променено е мястото на минохвъргачката. В задната част на купола е поставена метална мрежа, която успешно отклонява руските РПГ-та. Подобрени са и местата за съхранение на амуниции.

От второто поколение “Меркава” са построени 580 танка, а от третото - 750. Първият запазва 105-милиметровото си оръдие, а вторият е със 120-милиметрово. Тук се появява и възможността от оръдието да се изстрелват ракети.


 

С 1200 коня и с 60 см/ч по Обетованата земя

Последното поколение на “Меркава” бе показано за пръв път през 1999 година. Първите 260 броя са доставени за армията до 2012. Още 300 ще бъдат произведени до 2025 година. Танкът има напълно нова секретна броня и двигател от 1200 конски сили. С него лети по камънаците на Ханаан с 60 километра в час.

Както предшествениците си този танк има такова окачване, което позволява да се движи по осеян с камъни неравен терен. Меркава участва във Втората интифада, както и в поредната ливанска война през 2006 година. Показва, че е напълно “имунизиран” срещу руските RPG-7 и срещу AT-3 Swagger.


 

Бронирани чудовища: Оцелели под 1000 ракети

В Ливан Хизбула изстрелва над 1000 ракети срещу танковете “Меркава”. По официални израелски данни 5 са разрушени. От тях два са от четвъртото поколение. 40 танка са били повредени. Руските AT-14 “Kornet” се оказват смъртоносни за второто и третото поколение на танка. “Меркава-4” обаче издържа и на тези удари.

Жертвите сред екипажа, след проникване на снаряд в кабината са между 2 и 1,5. Според Хизбула Израел е загубил в последната ливанска война между 133 и 250 танка. 

Изгубени са танкове от заложени мини на пътя, както и от глупост. Един израелски танк пада от стръмен скат над пътя.

"Меркава" паднал от висок склон край пътя
"Меркава" паднал от висок склон край пътя
Как светът принуди Израел да създаде танк чудо ВИДЕО
Мина на пътя
Мина на пътя
Улични боеве в Ливан
Улични боеве в Ливан
Нов случай на танк, който е карал с висока скорост и паднал от стръмен склон
Нов случай на танк, който е карал с висока скорост и паднал от стръмен склон
"Меркава" унищожен от Хизбула
"Меркава" унищожен от Хизбула
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...