понеделник, 16 Юли 2018 19:10 ч.

Как така "Снежанката" е без мляко, а руската без яйца ОБЗОР

Купешките салати коктейл от Е-та, палма и нишесте
23.12.2017   |   19:33
Прочетена: 1784   |
Коментари: 0
Как така "Снежанката" е без мляко, а руската без яйца ОБЗОР

Голяма част от млечните салати на пазара са без кисело мляко, а в руските салати вместо яйца, има коктейл от консерванти. Това показва тест на Асоциация „Активни потребители“. Те са избрали на произволен принцип от 4 търговски вериги 14 марки "Снежанка" и 13 руска салата, а анализът се базира на информация от етикетите.

Отсъствието на киселото мляко в 11 от 14-те Снежанки е щедро компенсирано с технологични добавки и коктейл от химикали. В тях се влагат нишесте, сухо мляко, пектин, млечен протеин, хидрогенирана палмова  мазнина, майонеза и желатин. "Богати" са също на захар, царевично нишесте, както и стабилизаторите гума гуар Е412 и гума касантан Е415.

Имитация на млечна салата са следните марки: "Кенар", "Снежанка СБА", "Дзадзики", "Шарена градина", "Снежанка", "FF вкус", "Класик салата", "За всеки ден", "Снежанка Ресто" и "Clever".  

Във всички индустриални руски салати, освен основните продукти, са прибавяни много източници на въглехидрати. Без изключение присъстват захар, нишесте, гумите - карегенан, ксантан или гуар. В 9 марки е открит свински протеин и колаген, както и нишесте и соев протеин. Готовите руски салати съдържат средно по 3 консерванта - калиев метабисулфит, сорбинова киселина, калиев сорбат, натриев нитрит и натриев бензоат.

Азиатската добавка глутамат и фосфатни соли присъстват в 11 от 13 марки. Не са забравени и оцветителите, а предпочитаните са кармин и каротен. В 2 търговски марки е открит и силиций под форма на фин пясък или пепел. 

От „Активни потребители“ нямат разумно обяснение за това, освен че е евтина компенсация за тегло и обем на продуктите. Експертите на асоциацията са на мнение, че нито една от нетрадиционните съставки няма място в оригиналните рецепти за тези салати.

Нито една от добавките не подобрява качеството на продуктите или носи каквато и да е полза за здравословното състояние на консуматорите. Влаганите химикали и заместители са от полза само за производителите на индустриалните салати - намаляват себестойността и удължават трайността. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5901
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...