понеделник, 14 Октомври 2019 14:56 ч.

Канон и календар: Чудесата на Хари Потър - как се влиза в канона

30.07.2016   |   15:05
Прочетена: 778   |
Коментари: 0
Канон и календар: Чудесата на Хари Потър - как се влиза в канона

Когато младата английска студентка Джоан Роулинг (31.07. 1965) завършва университет (1987) с френска филология и класическа история нищо не предвещава ще след години ще стане обект на наблюдение на „Форбс“ с тяхната класация на милиардерите. По-скоро се очертава филологическо пътуване и преподаване из Европа - била е вече година в Париж,поработила е в „Амнести интернешънъл“, а през 1991 вече е в Порто, Португалия и преподава. Омъжва се явно прибързано, защото през 1993 биографичният  път я отвежда в ролята на самотна майка, живееща от социални помощи, в Единбърг.

Но фигурата на Хари Потър вече сее родила в главата . Хърмаяни пък е самата тя в ученическите си години. Един свят на педагогическа магия ще се развихри в следващите години, за да овладее поколения граждани на света и да повдигне въпроса - дали този тип четиво не внушава на подрастващите, че светът се овладява с магия, а не с трудово усилие. И какви са последствията от това? Защото серията от седем романа за Хари Потър наистина става световен феномен, а брандът „Хари Потър“ бива оценяван днес на 21 милиарда долара. Първият роман излиза на 26. 06. 1995 в тираж от 500 екземпляра, след три дни издателство от САЩ иска да откупи правата срещу 100 000 долара. Естествено за една самотна майка, която гледа детето си със социални помощи, това са огромни пари. Но те са огромни и като търговски сигнал за романово заглавие.

И лавината тръгва - четвъртият роман „Хари Потър и Огненият бокал“ е издаден във Великобритания в милион екземпляри, а в САЩ - в 3,8 милиона. През 2000 година Дж. К. Роулинг (името се изписва само по този начин по искане на издателите и К. е повече за благозвучие и заблуда - според тях не трябвало да се схваща от пръв поглед, че авторът е жена) продава всичките си права без издателските на Тайм Уорнър и следват филмите с Хари Потър. На „златната акция“, която Роулинг си запазва в управлението на правата, дължим това, че филмът не е рисуван и че актьорите не са холивудски знаменитости. Следват по- спокойните години на богатата вече авторка  - нов съпруг и още две деца, благотворителни дейности и още три романа от поредицата - краят е сложен на 11.01. 2007 г. Което не означава, че марката не продължава да създава продукти като „Приказките на барда Бийдъл“ например. Иначе сблъсъкът между черния магьосник лорд Волдемор и младият магьосник Хари Потър в своето солидно разгръщане като литература е нещо като добра комбинация на класически клишета от романтическата литература с приказни формули и модерни образи - в лек четивен стил.

Не случайно големите фенове на поредицата изтъкват, че поради интереса към фигурата на главния герои , т.е. към търговската марка, много деца по света са посегнали към книга, научили са се да четат - а в наше време това е величаво културно-педагогическо дело. Пък и в свят на финансови измерители числа като - 400 млн. екземпляра, превод на 75 езика, над половин милиард английски паунда (така оценява днес богатството си Роулинг) печалба, са си впечатляващи. И никой не може да ги отмине - било то с възхита  или с отрицание. Феноменът просто задължително попада в историята на световната литература и налага жанровата разновидност „фентъзи“ като водеща за пазара, но и за романовите практики вече цели петнайсетина години. Постмодерната магия изстрелва по този начин Дж. К. Роулинг в литературния канон. Поне засега!


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...