понеделник, 14 Октомври 2019 14:58 ч.

Карлово чества 140 г. от Първия градски съвет

15.01.2018   |   22:30
Прочетена: 459   |
Коментари: 0
Карлово чества 140 г. от Първия градски съвет

Местната власт в Карлово ще чества утре 140 г. от учредяването на Първия градски съвет след освобождението на града от турско робство. По дълголетна традиция то зпочва с водосвет в църквата “Свети Николай” -   мястото, където през 1878 г. е избрана първата управа на освободения само седмица по-рано град.

На празничната служба ще присъстват кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, общински съветници и служители от администрацията. Около  10.30 часа кметът и председателят на Общинския съвет ще поведат тържествено шествие. То ще мине край дома на Васил Караиванов - първия председател на Карловския градски съвет. На паметната му плоча  ще бъдат положени цветя.

След това венци и цветя ще бъдат положени на неговия паметник в центъра на града. В 11 часа в зала "Васил Караиванов"  ще започне тържественото заседание на Общинския съвет. Да присъстват на него  са поканени всички общински съветници в Карлово от 1991 г. до момента.

Карловският градски съвет е първият орган на самостоятелна местна власт в България, сформиран в освободения град още по време на Руско-турската освободителна война. Учредителното събрание се е провело в църквата "Свети Николай",  в него са участвали 35 видни карловци. А  още след избора на председателя Васил Караиванов местната управа се заема с най-важната задача - да обезпечи населението на  Карлово, разорено в изминалите шест месеца, останали в историята на Стремската долина като Страшното, с храна и провизии. Макар да е просъществувала само до април същата година, първата управа на Карлово остава в паметта на карловци с  решаването на най-важните проблеми в селищата от Долината веднага след Освобождението.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...