четвъртък, 22 Февруари 2018 00:58 ч.

Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния

Репичките и лукът излизат по-изгодно в големите вериги
20.03.2017   |   07:23
Прочетена: 1925   |
Коментари: 1
Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния

В началото на сезона на зелените салати цените на зеленчуците са разнопосочни. Екип на  „Марица” провери как вървят доматите, краставиците, репичките, пресния лук и марулите в няколко  търговски обекта - чужда голяма верига, българска, квартален магазин и сергия на пазара.

Противно на схващанията, но по сергиите на пазара предлагат най-скъпите зеленчуци. Най-евтино излиза пазаруването в по-големите квартални магазини.

Най-дълбоко трябва да се бръкнат любителите на зеленчуците от български оранжерии, които традиционно за сезона поддържат високи цени, а и не се зареждат редовно във всички магазини. По тържищата килограм краставици или домати родно производство достига 4,50 лв. В „Кауфланд” клиентите броят 3.69 лв. за българските краставици.

Вносните домати от Турция и Гърция вървят еднакво в „Кауфланд” и пловдивската верига "Лекси" - по 2,29 лв. за килограм. На пазара струват 3 лв., а на места - и 3.50 лв. В магазина пред блока пък се продават за 1,89 лв.

Краставиците от чужбина също са с уеднаквена цена в „Лекси” и „Кауфланд” - 3.49 лв. Разликата отново идва при сравнение с малките търговски обекти и продавачите по тържищата. В кварталната бакалия пловдивчани броят по 1.99 лв. за кило, а на пазара могат да се намерят и за 1,50 лв.

В големите търговски вериги по-евтини са марулите, репичките и лукът. Къдравата салата върви за левче по малките магазини и по 79 стотинки в „Кауфланд”. С 10 стотинки по-евтино на промоция е марулята в „Лекси”. Репичките се продават за 80 стотинки в магазина, за 89 в българската верига, за 99 в немската и за лев на пазара. Пресният лук на връзка е най-евтин в „Лекси” - 0.29 лева. С 10 стотинки по-скъп е в „Кауфланд”, а в малките търговски обекти и по пазарите върви по 50 ст.

Различните цени объркват повечето пловдивчани и те избират да пазаруват, където им е най-близо. Повечето домакинства си набавят продуктите за салатата откъдето са свикнали да пазаруват. Не ми се обикаля да сравнявам цените, но ми прави впечатление, че има големи разлики, коментира клиент пред един от големите квартални магазини с изнесени сергии за зеленчуци и плодове. 


Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния
Кварталният магазин бие сергиите и веригите по евтиния
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...