вторник, 23 Юли 2019 17:30 ч.

Кендама мания завладя училищата

Дървената японска играчка развива ловкост, бързина, координация, търпение и постоянство
20.11.2017   |   19:20
Прочетена: 2705   |
Коментари: 0
Кендама мания завладя училищата

След треската по играчката спинър сега кендама-мания завладява пловдивските училища. Цели класове от ОУ „Райна Княгиня”, „Душо Хаджидеков”, СУ „Патриарх Евтимий”, НУ „Христо Ботев” и ОУ „Княз Александър I” вече упражняват ловкостта си с японската дървена играчка кендама. А 28-годишните пловдивчани Михаил Андреев и Серафим Захариев, които са си поставили целта да развият кендама обществото у нас, планират в бъдеще училищни турнири. Вчера двамата младежи направиха тренировка със свои последователи в рамките на Седмица на вдъхновението в Пловдивския културен институт.

Кендама представлява традиционна играчка от дървена основна част и вързана за връв към нея топка. Оригиналът е създаден в Япония, може да е от различен вид дървесина - бук, клен, ясен, череша. Дървената част, наричана кен, завършва с шип в края, а на нея са издълбани и 3 чашки - сарадо. В тях кендама самураят трябва за задържи топчето с ловки движения и перфектен баланс. Играта тренира сръчност, добра координация и търпение, разказва Михаил Андреев, който се запалил от приятеля си Серафим, а той пък - от свой приятел. За разлика от традиционната кендама спортната е с още ръбове, които са допълнително предизвикателство за задържане и баланс на топката във всевъзможни позиции.

Като всички игри, които идват от Изтока, и играта кендама има своя духовна философия - човек да не се стреми да е непременно победител, а за напредва със своето темпо, да се самоусъвършенства непрестанно и да общува свободно с останалите, обяснява Серафим Захариев. Да се овладее играчката, не е лесно и това е предизвикателство да се прояви упорство, но с какво в живота не е така, пита риторично той.

Според него и съмишленика му една от най-хубавите страни на играта е, че може да се практикува навън по паркове и тепета, както и да извади от ръцете на децата смартфоните поне за малко. Това става повод за общуване, добавят Михаил и Серафим.
В потвърждение на думите им на открития урок вчера се събраха техни последователи от различни възрасти и училища в целия град. Александър Иванов е петокласник от ОУ „Райна Княгиня” и обмени опит в триковете с дървената играчка с 2 години по-малкия от него Краси от същото училище. Двамата се запалили по играта от свои приятели. Макар кендама да е по-популярна сред момчетата, в сборния градски тим вчера се оказа и четвъртокласничката Ира Илиева, която е в паралелка по ударни инструменти в Националното училище по музика и танци „Добрин Петков”. Тя пък видяла дървената играчка във видеоклип по интернет и решила също да опита. Засега тренира с кендама, която не е оригинална, купила я от тукашен хипермаркет за детски играчки.

Михаил и Серафим използват всякакви поводи, за да популяризират играчката - включват се в Капана фест, Уейкъп фестивала и фестивалите на движението. Създали са и движение Кендама България със своя фейсбук страница, за да има възможност за общуване между играчите.

В бъдеще искаме да предложим на училищните директори да погледнат на този спорт позитивно, казва Серафим. Ако се въведе единственото правило „не се играе в час”, там могат да се намерят форми за извънкласни занимания и състезания, казва той. С Михаил вече са правили два ученически турнира - за начинаещи и по-напреднали. Има интерес към демонстрации на играта и в парти формат, под формата на предизвикателство и забавление на рождени дни.

 

Има 6 дана като в каратето 

Практикуването на кендама като спорт включва постепенно подобряване на уменията, което е съпроводено с взимане на 6 дана като в бойните изкуства.  При организирането на състезания предварително се определя кои трикове ще се изпълняват от многобройните комбинации между движения и баланс на топката. Надпреварата може да се състои в това кой първи ще постигне съответната позиция или кой ще повтори успешно движението най-много пъти. Вече се организират европейски и световни шампионати, а в момента най-добри в тях са японците и американците.  

Като любителска игра кендама  развива фината моторика и не е задължително да включва сложни трикове, а може да се използва с основна цел раздвижване, казват Михаил и Серафим. Когато предизвикват новаци, често ги карат да сформират двойка, която си кръстосва ръцете. После двамата играчи трябва да преминат известно разстояние, като балансират кендама в позиция „кендъл стик” - удържайки топката на върха на дървената част, без да падне по трасето.
 Освен че развива физически качества, японската играчка предизвиква и въображението, защото дава възможности на играчите да измислят всевъзможни движения, които завършват с балансиране на топката, като дървената част се премята и превърта на границата с жонглирането.

 

Пускат видеоуроци в Youtube 

След като вече са създали кендама общество, пловдивчаните Михаил Андреев и Серафим Захариев се опитват да го разширят. Скоро ще публикуват в Youtube видеоуроци, които показват нагледно основни трикове за начинаещи и напреднали. Във фейсбук страницата Кендама България вече върви и естествен обмен между последователи, които си правят клипове, публикуват ги и по този начин предизвикват останалите да изпълнят същия номер или  да ги надминат по сръчност. 

Едно от най-важните неща за кендама обществото е, че то приема позитивно всекиго, независимо от уменията, възрастта и основното занимание, казват двамата пловдивчани. Те самите са в различни поприща - Михаил се занимава с оперен мениджмънт, а Серафим  помага в семейния бизнес с бебешки дрехи. 

Древната японска игра е достъпна за широк кръг хора, най-евтините варианти на кендама започват от цена около 20-25 лева. Има много вариации, изработени от различна дървесина и с окраска в различни цветове, някои от които имат и колекционерска стойност. Най-запалените играчи имат по няколко разновидности кендама, всяка от тях издава и различен звук, в зависимост от какво е изработена.

Кендама мания завладя училищата
Кендама мания завладя училищата
Кендама мания завладя училищата
Кендама мания завладя училищата

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...