понеделник, 19 Февруари 2018 05:48 ч.

Кибер-изнудвачи удрят наред, искат откупи

12.05.2017   |   21:49
Прочетена: 1280   |
Коментари: 0
Кибер-изнудвачи удрят наред, искат откупи

В Русия нарекоха вируса - изнудвач, защото масираните кибер атаки използват неизвестна досега вредна програма, която блокира файловете на компютъра и ги освобождава само след плащане на откуп, съобщи ria.ru. Точно като някогашните пирати, но сега сцена на действието е глобалната мрежа.

Експерти по кибер безопасност от MalwareHunterTeam упосочват, че най-сериозно са пострадали сървъри на територията на Русия и Тайван. Под ударите досега са попаднали Великобритания, Испания, Италия, Германия, Португалия, Турция, Украйна, Казахстан, Индонезия, Виетнам, Япония и Филипините.

Новият вирус се разпространява с безумна скорост, цитира изданието изявление на MalwareHunterTeam. Антивирусната компания "Лаборатория Касперски" е засякла 45 000 опити за кибер атаки.

Експерти по безопасност от MalwareHunterTeam и "Лаборатория Касперски" са единодушни, че вирусната програма е WannaCry.

По-рано стана известно, че заради хакерите е нарушена работата на 40 бритенски болници из цялата страна.  Подобно нападение, което изглежда координирано и добре планирано, е осъществено с цел откуп, защото хакерите позволяват достъп до компютрите само след плащане.

Болниците и техните спешни отделения изпитват сериозни затруднения, съобщи кореспондент на БНР от Лондон. Пациентите са насочени за консултиране към личните ли лекари и спешните телефони, като им се препоръчва да не идват в Спешна помощ. 

Няколко испански компании, включително телекомуникационният гигант „Телефоника“, също са станали обект на кибератаки в петък, предаде AFP. Още един ден по-рано жертви на подобни нападения станаха френски медии, сред които едни от най-големите ежедневници.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...