събота, 17 Ноември 2018 14:42 ч.

Кирчо Атанасов: С "Народните будители и АЗ" пазим историята жива

Академично жури ще оценява какво знаят учениците в Пловдив за големите личности на Възраждането
24.02.2015   |   11:29
Прочетена: 944   |
Коментари: 0
Кирчо Атанасов: С "Народните будители и АЗ" пазим историята жива
Снимка: Доц. Кирчо Атанасов

Стартира за пети път проектът „Народните будители и АЗ“. Как мотивирате тийнейджърите, които се вълнуват от други неща, да четат житията на героите? 

- Всеки българин трябва да знае, че България, носеща аромата на рози, плодородна и красива земя, е страна, изстрадала своето минало. Тази държава, за която се пеят песни и се редят стихове, се оказва почти непозната за голяма част от младото поколение. За хората, които са живели чрез идеите си за „една чиста и свята република“ се говори чисто фактологически и формално. До сърцето на младия човек думите често не достигат. Бягствата в чужбина не носят носталгия, гордостта на българина се заменя с материални блага. Проектът има за цел да промени този факт. Ротарианците - Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“ и  Ротари клубовете „Пловдив“, „Пловдив-Филипопол“, заедно със „Зонта“ клуб-Пловдив сме амбицирани да възродим имената на народните будители. Вече пета година организираме състезанията „Народните будители и АЗ” и натрупахме достатъчно опит сред пловдивските ученици. Участват целите паралелки на ученици от 5. до 11. клас  и клубовете по „Успех“ от всички видове училища. 

Учениците сами работят по проекта, нали? Защото учебниците не са достатъчни, за да се подготвят за състезанието. 

- Проектът „Народните будители и Аз“ има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава. Чрез него учениците със своята амбиция да се усъвършенстват ежедневно имат възможност да покажат своите знания пред позната и непозната аудитория, което е тяхна естествена потребност. Те приемат предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин. В учебниците по история и по литература се взимат предвид основните аспекти в биографиите на тези велики българи, но често се изпускат причините и подбудите, довели до развитието на дадена личност в определен аспект. 

Имате ли впечатления от бивши ученици, участвали в този проект? Какво споделят след години? 

- Проектът, в който главна роля играе ученикът и неговата паралелка, е една стъпка в посока към завръщане на моралните ценности в българското общество. Научавайки историята на великите българи, градили през вековете българщината и българския дух, учениците да се изпълнят с национална гордост и патриотизъм. 

Чрез участието си в проекта учениците се приучават да работят в екип. Те съхраняват и развиват българския дух, състезанието възпитава младото поколение в дух на любов, родолюбие, историческа и родова памет, национална принадлежност и самочувствие, на търпимост, толерантност и единение. Нашата цел като родители, учители, общественици е да предоставим на младите хора форум за творческа и духовна изява, да им създадем условия за едно духовно преживяване и усещане за единство, който форум да направим обществено достояние. 

Как се участва в проекта? 

- Подготовката и провеждането на проекта е съгласно предварително изработен регламент. На училищата се предлага списък на 72 велики българи и народни будители, подготвен от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“, като всички те са живели и творили допреди 100 години. За всеки от тях с по 5-6 реда се обяснява в кой исторически период е работил и творил и в каква област. Паралелките по свое желание избират един от тези българи да им стане патрон на паралелката за учебната година. След избора паралелката има от 2 до 3 месеца да извърши издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на избраната личност, да организира в класната си стая кът с информационно табло с портрета на патрона и да сътвори неговата биография. Съгласно регламента биографията трябва да е не по-малко от 5 машинописни страници, в които да няма снимки, таблици, диаграми и др. Те могат да са извън петте машинописни страници. 

Проектът предвижда провеждане на състезание-двубой между отделните паралелки, за да се установи кои ученици са научили най-добре биографията на своя патрон. 

Паралелките се състезават в две възрастови групи - 5.-7. клас и 8.-11. клас. Състезанието започна на 1 февруари, провежда се по график и финалът е на 6 юни.  

Паралелките - първенци на града и областта, получават награда - двудневна или еднодневна екскурзия до важно историческо място в България. С паралелката пътуват и класният ръководител, педагогическият съветник, учителят по история и директорът на училището. 

Проектът се изпълнява под патронажа на областните управители и в партньорство с кмета на общината, под чийто личен патронаж се провежда. 

Всички ученици и учители, участващи в районните, общинските, градския и областния етап, получават персонални грамоти от президентите на Ротари клубовете, Зонта клуб и кметовете на райони и общини. 

Проектът обхваща хиляди ученици. Колко ви струва? Помага ли Министерството на образованието, общините? 

- В първото издание през 2010/2011 година участие в проекта взеха над 3400 ученици от 130 паралелки на 11 училища на територията на гр. Пловдив. Четвъртото издание през 2013/2014 година вече обхваща четири области -Пловдив, Пазарджик, София и Благоевград с над 8400 ученици  от 402 паралелки в 73 училища. Или общо за четирите години в „Народните будители и Аз“ взеха участие над 42 000 ученици. А сега предстои стартът на Петото издание на проекта за 2014/2015 година. Логистично помагат Министерство на образованието, Сдружението на общините. Финансите дават трите ротариански клуба, Зонта клуб, община Пловдив и спонсори - нашите приятели от Рефан, Роза импекс, Айгер груп Швейцария, КЦМ. Радвам се, че наш партньор вече е и вестник "Марица". 

- Кой има честта да бъде в журито? 

- Във вътрешно училищните кръгове председатели на журито са учителите по история, литература, философия и други определени от директора на училището. Членове на журито са класните ръководители. В районните, общинските и градските състезания председатели на журитата са историци от Регионалния исторически музей и други историци. Общинските финали се провеждат в залите на читалището на общината и в присъствието на ученици, родители, общественост. Градският (областният) финал се провеждат  в най-тържествена обстановка в представителна зала с присъствието на всички паралелки от районните състезания. Голямото жури на градския (областен) финал в град Пловдив и област Пловдив е в състав: председател е акад. Георги Марков, членове са: акад. Антон Дончев, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, проф. Васил Проданов, Иван Гранитски./Марица.бг

Състезанията за народните будители се превръщат в празник за цялото училище
Състезанията за народните будители се превръщат в празник за цялото училище
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7306
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...