вторник, 28 Януари 2020 15:20 ч.

Киселото зеле е зимният афродизиак

Помага срещу безсъние, вталява, повишава имунитета, сокът му бори махмурлука
12.11.2017   |   17:42
Прочетена: 1375   |
Коментари: 0
Киселото зеле е зимният афродизиак

Киселото зеле е типично ядене за българина през студения сезон. До средата на ноември е времето, подходящо за слагане на зелето в бидон. Освен че е вкусно, то е и много полезно -  ползите от тази туршия са признати. Сокът му е универсален лек при махмурлук, а и стимулант за метаболизма.

Съдържа няколко важни за организма съставки. То е ценен източник на витамин C. Изчислено е, че двеста грама от него могат да покрият половината дневна нужда от съставката. 

То е нискокалорично, но засища - в 100 г има 30 ккал. Подходящо е за отслабване, тъй като съдържа тартронова киселина. Тя възпрепятства натрупването на излишно тегло, като пречи на захарта и другите въглехидрати в мазнини. Киселото зеле е естествена виагра - повишава сексуалното желание. Помага при безсъние - успокоява нервната система, намалява активността на щитовидната жлеза.  Прави косата блестяща, а ноктите здрави заради никотиновата киселина.  Повишава имунитета - 2-3 пъти в седмицата яжте кисело зеле, подправено с олио или зехтин.

За приготвяне на кисело зеле се използват къснозрелите сортове, които съдържат по-голям процент захар - кьосе, ликоришко бяло, дъбенско, маринополско. В него се запазват до 90 % от съдържащия се в прясното зеле витамин С.  Хранителната стойност на зелето на глави запазва ценните вещества и витамини в саламурата. То се използва за приготвяне на чудесни сармички и други вкусотийки.

Зелките трябва да бъдат стегнати и с тегло над 1 кг. Те се почистват само от външните замърсени и изпокъсани листа, тъй като в тях съдържанието на каротин е 30 пъти повече, отколкото във вътрешните. Кочанът се изрязва наравно със зелката и се нарязва на кръст на дълбочина 3- 4 см. Зелките се нареждат плътно в чиста каца или бидон, притискат се отгоре с гъста дървена решетка, или с чист речен камък. Между зелките може да се поставят глави червено главесто цвекло или червено зеле. Така сокът добива приятно розов цвят. За усилване на ферментацията се поставят няколко кочана царевица в млечна зрелост. Зелето се залива със студена вода, като на всеки 10 литра се разтварят 400 грама морска сол. Саламурата трябва да покрива зелето поне с 10 см. На петия ден след заливането тя се претака. По-нататък претакането става през ден в продължение на две седмици. Ако саламурата през това време намалее, долива се нова, която съдържа 200 г сол  на 10 л. вода. Ферментацията започва няколко дни след заливането и продължава 2-3 седмици.

За домакините, които държат да неутрализират миризмата, е измислен трик. Слагат кисело зеле, нарязано в буркани. Накълцва се като за готвене на ситно и се стрива със сол в голям съд. Залива се с вода и се притиска добре. На топло след седмица вече е станало кисело. Прехвърля се в 3-литрови буркани, като към всеки се прибавят по 10 г лимонтузу, и се запечатва.

Киселото зеле е зимният афродизиак
Киселото зеле е зимният афродизиак

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...