петък, 28 Февруари 2020 23:07 ч.

Кметът Георги Мараджиев: Не работя в общината за заплата

Плащал съм с лични средства и продължавам да плащам, щом хората и градът имат нужда, твърди кметът на община Стамболийски
06.11.2017   |   10:41
Прочетена: 3898   |
Коментари: 0
Кметът Георги Мараджиев: Не работя в общината за заплата

Гергана ВАСИЛЕВА


 

ГеоргиМараджиев е кмет на община Стамболийски първи мандат. Встъпва в длъжност точно преди две години, на 9 ноември 2015 г. В първия си работен ден като кмет забрани на общинската администрация изразите „не знам” и „не мога”, призова общинските съветници да загърбят политическите си пристрастия в името на съвместната работа за гражданите на общината и се зае да преобрази Стамболийски и прилежащите четири села - Йоаким Груево, Куртово Конаре, Ново село и Триводици, в по-добро място за живеене. Преди броени дни градоначалникът на Стамболийски бе обявен за „Кмет на 2017 година” от Националния конкурс на портала на българските общини Кмета.бг.


Г-н Мараджиев, в интервю за вестник „Марица” преди време казахте, че първите три месеца от мандата Ви са били най-трудните. Какви бяха следващите?

- Оказа се, че съм се заблуждавал. Първите три месеца бяха трудни, но не са били най-трудните, защото всеки следващ месец ставаше все по-труден и по-труден поради простата причина, че хората виждат какво си направил, виждат промяната, виждат, че животът им е станал по-комфортен, и искат от теб все повече и повече. Никой не го интересува с какви средства разполага общината, важното е, че за няколко месеца кметът е успял да постигне чудеса.

При това положение гражданите искат като с магическа пръчка това нещо да продължава и да се реновират все повече паркове, да се изграждат все повече детски площадки и да има все повече нови и ремонтирани улици.

Така че става все по-трудно и по-трудно. Мислил съм си,  че първите три месеца са били най-трудни заради пропиления при предишното управление бюджет. Оказа се, че следващите не са по-леки - заради завишените изисквания на хората.    

Каква е оценката Ви за работата на екипа? В първия си работен ден забранихте изразите "не знам" и "не мога".

- В началото, още по време на предизборната кампания, тръгнахме със слогана, че за мен най-важният капитал са хората. Това, което успях да създам като екип в общината, за мен е голямо постижение, което направих още в началото на мандата и продължавам да подобрявам екипа. Това са хората, с които започнахме кампанията, това са хората, които в момента работят в общината.

В началото имаше промени, дойдох с екипа си от нови хора, които перфектно свършиха работата си дотук. И открито мога да кажа, че съм от щастливите кметове, които за две години успяха да създадат такъв екип, че да успеем да кандидатстваме за европроекти за над 10 млн. лв., да успеем да направим това, което много други общини мечтаят да постигнат за 3-4 мандата, а ние го направихме за две години.

Всичко това се случи благодарение на добрия синхрон в работата на екипа ми. Вярно е, че през тези две години се е налагало да правим кадрови промени, няма да се спра да ги правя и през останалото време от мандата си - когато виждам, че има необходимост от смяна. Нищо не може да попречи да бъдат сменяни хора, които не си гледат работата. Но в момента екипът е перфектен и с тези хора, с които работя, мога само да се гордея.

Какви проекти подготвихте и предстоят за реализиране?

- Първите два проекта, които спечелихме, бяха в социалната сфера: „Независим живот за гражданите на Стамболийски” на стойност половин милион лева. По него бяха назначени 32 лични асистенти и 12 домашни помощници, както и трима души като социално звено. По проекта „Осигуряване на топъл обяд” 130 души от цялата община получават ежедневно безплатна храна.

Спечелихме финансиране и в размер на 200 000 лева по проект за обмен на добри практики в социалната политика с една испанска община. По ПУДООС получихме финансиране в размер на 599 053 лева за канализация в кв. „Полатово”, където има останали две улици извън реализирания Воден проект.

В момента имаме подадени и чакаме одобрение от ДФ „Земеделие” на проекти за 10 милиона, като единият е за ремонт на улици в Стамболийски, другият е за ремонт на двата пътя Стамболийски-Йоаким Груево и Стамболийски-Триводици на стойност 5 милиона лева, третият е за ремонт на детската градина в Ново село.

При новия прием, който ще се отвори, няма да има нещо, за което община Стамболийски да не кандидатства. Ще ползваме цялата рамка, всичките възможности, целият екип ще работи максимално, но няма да загубим и лев като възможност от това, което ни дава ДФ „Земеделие”.

Поехте общината с 40 лв. в касата и 5 млн. лв. задължения. Плащахте с лични средства много от нещата по облагородяването на Стамболийски. Какво е финансовото състояние на община Стамболийски днес? За какво не стигат парите? 

- Плащал съм с лични средства и продължавам да плащам. Аз мога да кажа, че съм един от кметовете в България, които не вземат заплата. Моята заплата върви ежемесечно като средства, които влагам в града.

Аз не съм дошъл в община Стамболийски да работя за заплата. А действително  поехме общината с 40 лева в касата и 5 милиона задължения.

Истината е, че през тези две години успяхме да сключим споразумения с абсолютно всички кредитори на общината.

Имало е моменти, когато такива преговори съм водил, каквито в частния бизнес, преди да стана кмет, не съм имал, само и само да успеем да сключим сделка с кредитора да не блокира сметките на общината, а да ни даде възможност в рамките на една-две или три години да си изплатим задълженията.

Помогнало ми е това, че идвам от бизнеса и знам какво е да се дължат пари, знам как трудно се печелят пари и как лесно се губят, кредиторите ми повярваха и сключихме тези споразумения.

Не искам да звучи самохвално, но ако нямах опита от бизнеса и нямах способността да убеждавам и да преговарям с кредиторите, в момента общината щеше да е пред фалит. Вместо това успяхме за тези две години да върнем над 2 милиона от 5-те милиона дългове.

Другото, което успяхме, е, че увеличихме събираемостта на данъците. Това пак е благодарение на това, че хората видяха, че парите им се влагат в паркове, детски площадки и улици, и вече с готовност си плащат данъците.

А иначе парите никога не стигат, защото бюджетът е така направен, че да стига само за най-належащите разходи, но на този хал са всички общини.

Кое беше най-трудното решение, което трябваше да вземете като кмет?

- Казвал съм го много пъти. Ако бях пренебрегнал закона и с риск да понеса цялата му тежест върху себе си, в началото на мандата с 4-те милиона ДДС от Водния проект, които върнах на държавата, щях да погася кредитите на общината. Връщането на 4-те милиона ДДС беше най-трудното ми решение и сега съжалявам, че трябваше да погася кредита.  

Чуха се обвинения, че влагате средства за облагородяването на Стамболийски, но забравяте малките населени места. Как ще коментирате?

- Да, влагаме средства за облагородяването на Стамболийски, защото той е центърът на общината. Съвсем резонно е през първите години на мандата да се влагат пари в централна градска част и в центъра на общината. Няма град в света, в който крайните райони да са оправени, а центърът да не е оправен.

Нормално беше да започнем от Стамболийски, като това, което направихме тук, естествено, че няма да го правим отново и като приключим, ще прехвърлим усилията си в селата.

Мечтата ми е след две години всяко населено място да бъде с нов център, но това ще стане поетапно. Няма как 20 години всичко да е рушено, а за две години да искаме да направим всичко - и градът да е оправен, и да ремонтираме улиците, и канализация да има, и всяко населено място да е с нов  център.

Не е възможно. С този бюджет, който имаме, това са възможностите на общината. Такъв е бюджетът и правим чудеса, за да може с малко средства да се случват и големи неща.

А по селата мога да кажа, че работата на опозицията е да критикува, затова обвиненията, че се влагат средства в града, не по селата, идват от  опозицията и аз ги разбирам, защото те затова са опозиция, за да се борят за власт.

Не мога обаче да се съглася, че по селата нищо не се прави, защото получиха толкова, колкото през последните 20 години не са получавали. Например село Триводици - предишният мандат за четири години са получили 4000 лева, за две години получиха над 120 000 лева.

Същото се отнася и за Йоаким Груево, където погасихме задължения за канализацията за около 1 милион лева. 

Ако не го бяхме направили, с 1 милион щяхме да направим златни центровете на четирите села. Така че не са дадени малко пари и за населените места. Същото се отнася и за Куртово, и за Ново село - навсякъде сме дали средства. В следващия бюджет ще бъдат заложени средства за повече ремонти и по селата.  

На среща при президента Румен Радев кметове на общини повдигнаха въпроса за необходимост от регионални бюджети. Председателят на УС на НСОРБ посочи, че в Европейския съюз общините разполагат средно с 25% от парите на данъкоплатците, а в България този дял е 15%, но в същото време местната власт осигурява над 2/3 от всички публични ресурси. У нас общинските данъци представляват 4% от данъците, събирани в държавата, при 25% средно за ЕС. Необходими ли са промени в цялостната система на финансиране?

- Първо ми е много интересно защо аз не съм бил поканен на тази среща. Но това не е най-важното, по-важно е, че Румен Радев като президент на републиката, тъй като не е в изпълнителната власт, по никакъв начин и с нищо не може да помогне за бюджета на общините. Като кмет виждам, че методологията, по която се определя бюджетът на общините, е много остаряла.

Парите, необходими за функционирането на една средна община като Стамболийски, са крайно недостатъчни и стигат доколкото да покрият най-належащите разходи.

Оттам нататък сме поставени кметовете в ситуация да се чудим откъде да вземем средства, на коя врата да почукаме, на кое министерство да се помолим и как да си издействаме пари, за да може да постигнем поне една малка част от програмите, които сме си поставили за развитието на общините.

За пример само ще кажа, че в капиталовата програма на Стамболийски са заложени  228 000 лева - с тези пари кое населено място да оправя, коя улица да асфалтирам? Толкова струва една нова улица.

Така че спор няма, средствата са недостатъчни и всички сме на един хал. Според мен има две неща, които, ако имах възможност, бих променил и като предложение бих дал пред Сдружението на общините - много е важно ДДС-то за общините.

Оказва се, че има една несправедливост, която касае общинските предприятия и общините като начин на функциониране в пазарната икономика.

Не може частната фирма да закупи техника за 1 милион и да си получи ДДС-то от 200 000 лева, а общината, ако купи техника, не си получава  ДДС-то. Къде е справедливостта, на равен старт ли сме?

Ако общината не може да го върне, защо да не може да си го върне общинското предприятие? Вместо това го губи, защото законодателството не е уредило да се връща ДДС на общините.

Ето това е един много сериозен проблем, който аз виждам ежедневно. Другото нещо е следното: преди две години общините, теглили кредите от ФЛАГ, имаха възможност в края на годината да си възвърнат от Министерството на финансите част от лихвите.

От две години обаче тази практика е преустановена - поради каква причина, не знам. Но това пак е един ресурс, който се губи за общините.  

Бихте ли се кандидатирали за следващ мандат?

- Много пъти съм отговарял на този въпрос. Не бих се замислил и за секунда. Ако здравето ми позволява, никога не бих се отказал от следващ мандат. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...