сряда, 19 Февруари 2020 00:31 ч.

Кметът на Сопот стяга навущата за Старовремска Коледа

18.12.2017   |   12:45
Прочетена: 1606   |
Коментари: 0
Кметът  на Сопот стяга навущата за Старовремска Коледа

Кметът на Сопот Деян Дойнов и силна група негови приятели обличат пъстри народни носии на 25 декември сутринта  и дават началото на красива Старовремска Коледа. Празникът започва с тържествена света литургия в църквата "Св. св. Петър и Павел". След това Дойнов ще поведе участниците във възстановката към двора на една от новите къщи в Сопот, изградена във възрожденски стил. Там ще ги чака греяна ракия. След като отпият по ритуална чашка, те ще потеглят съм местността Трапето.

Оттам, все така пременени с народни носии, ще се спуснат към града. 
По това време на площада в Сопот ще бъдат разпънати шатри с маси. Ще задимят няколко скари, върху които ще се пекат сочни свински пържоли. Ще се леят бира и вино. Дойнов отсега кани своите съграждани да ги нагости както подобава на Коледа.


Тази година край паметника на Иван Вазов се издига най-високата елха в региона. Тя е 12 метра и вечер светлините и и празничната украса огряват Сопот. Миналия ден децата от неделното училище по вероучение, водени от монахиня Ксения и учениците от Основно училище "Неделя Петкова" заедно с Деян Дойнов, запалиха светлините на огромното коледно дърво и на празничното осветление.

Кметът  на Сопот стяга навущата за Старовремска Коледа

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...