неделя, 19 Януари 2020 03:57 ч.

Книга уникат събра творчеството на композитора Коста Колев

14.01.2018   |   13:55
Прочетена: 996   |
Коментари: 0
Книга уникат събра творчеството на композитора Коста Колев

„Българщици“ - така е озаглавен първият по рода си сборник, събрал оригинални народни песни от архива на многопластовия ни композитор и диригент Коста Колев.

След смъртта му неговата съпруга - народната певица Мария Лешкова, започва да систематизира огромното му творчество и събира 676 народни песни от всички краища на България в този сборник. Съдържанието включва  работа по цялата територия на страната в периода от 1947 г. до 1989 г. Това е времето на първите събори надпявания, на планирани фолклорни експедиции или на отделни командировки, на които Коста Колев е присъствал.

В своите експедиционни тетрадки именитият ни композитор е събирал и запазил неизвестни песни, представени от Борис Машалов, Мита Стойчева, Атанаска Тодорова, Георги Павлов и още цяла плеяда от прекрасните ни народни изпълнители. 

В продължение на една година Мария Лешкова избира и дигитализира тези 676 песни измежду многократно по-богатия архив на Коста Колев. До края на януари уникалният сборник с творчеството на големия композитор ще излезе от печат.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...