сряда, 16 Октомври 2019 01:36 ч.

Колко надежден е вашият лидер

06.03.2016   |   23:58
Прочетена: 617   |
Коментари: 0
Колко надежден е вашият лидер

Имали ли сте някога шеф, който е предал доверието ви? То е като удар в стомаха, който поражда противоречиви емоции – объркване, срам, гняв. Всичко, в което сте вярвали за този човек, е поставено под въпрос. Особено болезнено е, когато става въпрос за лидер, когото уважавате и на когото се възхищавате.

В живота има много „сиви зони”, но в Aha! вярваме, че доверието не е една от тях. Там нещата са или бели, или черни – взаимоотношенията или са изградени върху доверие, или не.

След като веднъж се опарите, научавате колко важно е да не се доверявате току-така следващия път. Бихте ли споделили нова идея с колега, който си е присвоил предишната ви?

Истинските лидери знаят, че изграждането и поддържането на доверието е ключово за силната организация. Те осъзнават, че то изисква време и може да бъде сринато за един миг. Те вземат доверието на сериозно и полагат усилия, за да го бранят.

Ако сте на лидерски пост, със сигурност искате околните да ви се доверяват. Но за да се случи това, трябва продължително да инвестирате в изграждането на доверието, като сте:

1. Отзивчиви  

Истинските лидери знаят, че некомпетентността и бавенето могат да спънат прогреса на всяка организация. Те знаят, че техният екип разчита на тях да бъдат решителни и целеустремени, и разбират, че трябва да реагират незабавно, ако искат компанията да се движи напред.

Тези водачи нямат нищо против прекъсванията; преднамерени са в удовлетворяването на молбите, докато последните са още пресни; отзивчиви са, действат с постоянство и докарват нещата докрай.

Моделирайки типът отзивчивост, който искат да изградят у своя екип, тези лидери полагат основите на доверие, което постепенно обхваща цялата организация.

2. Открити

Компаниите, които действат задкулисно и потайно, промотират атмосфера на недоверие и създават неловко усещане за несигурност и липса на контрол. Истинските лидери, от своя страна, разбират колко важна е откритостта и не пазят по-висшата цел или причините за нещо в тайна от всички.

Те знаят, че всеки член на екипа има нужда да разбира как работата му е от значение и се вписва в по-големия план; по-склонни са да споделят визията си с всички подчинени, за да притежават последните необходимите инструменти и увереност, за да се самоусъвършенстват.  

3. Смирени

Един сигурен начин лидерът да загуби доверието на хората си е да си приписва заслугите за успехи, за които не се е борил. Истинските водачи обаче нямат нужда някой да напомпва егото им опитът ги е научил, че всеки техен успех се дължи на общите усилия на екипа им. Щастливи са да признават чуждите заслуги и да дават възможност на околните да блеснат.

Освен това поемат вината за допуснатите грешки, независимо дали са техни, или на подчинените им. Екипът им е от първостепенно значение и са готови да поемат всички удари за хората си. Поставят другите на първо място, дори това да излага на риск собствената им репутация.

За да имат всички ценни взаимоотношения реална и трайна сила, те трябва преди всичко да са основани на доверие. Когато посветите енергията си в изграждането на такова, екипът ви ще се научи, че може да разчита на вас да водите с почтеност и честност, а компанията ви ще стане много по-устойчива и прогресираща.

 

Браян де Хааф, главен изпълнителен директор на софтуерната компания Aha!, за LinkedIn.com, manager.bg


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...