понеделник, 23 Септември 2019 13:17 ч.

Коментарът: Към 2019-а през огън и вода

26.08.2016   |   10:10
Прочетена: 1313   |
Коментари: 3
Коментарът: Към 2019-а през огън и вода
Снимка: Обвиниха клошаря Любо за палежа на складовете (СНИМКИ)

                                                        Красимир ДИМОВСКИ


 

През огън и вода ще мине, но ще стигне там, накъдето е тръгнал, обича да казва народът за своя водач, когото следва и почита. Така е и в Пловдив. Имаме цел - да пазим своя град и да го развиваме, защото след 2 години и половина сме Европейска столица на културата. Имаме си и човек, който ни води. Освен това факторите са налице: огън гори паметниците на културата, а Домът на културата пак подгизна от вода. Оттук насетне културният апарат в лицето на чиновници, властници и политици ще трябва да изпълни останалата част на поговорката - да мине. Лошото е, че движението напред е свързано с конкретни, премислени и практически реализуеми действия, а не с витиевати фрази. Засега сме силни само в последното. 

За ремонта на дома на културата бяха похарчени 20 милиона лева, колкото да се построят два нови. Сума, при която всеки зидар, без да е масон, би надал субкултурен вик, чието съдържание би трябвало да се заглуши с червена точка, ако е на живо предаване. Действията на бюрократите към Тютюневия град пък са обгърнати в дим и пушек, излизащ сякаш от лулата на мистър Холмс. Ала и клетият Шарлок не би могъл да открие в действията на чиновника логика и последователност, камо ли кой е убиецът на културата.

А всичко можеше да бъде ясно и лесно, ако властниците през годините не ни облъчваха с кухи послания и елегантни градоустройствени планове. А просто планираха и реализираха замисленото в ясни законови рамки с широка мисъл за бъдещето и по-тясна - за джоба си. Защото каквито и да са ги свършили гърците от "Актор" в Дома на културата и италианецът Гиа с наследството на Кудоглу, някой ги е избрал да се вихрят там. А сега - дим да го няма.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...