понеделник, 27 Януари 2020 01:52 ч.

Коментарът: Твърдостта на българското К

14.07.2017   |   10:40
Прочетена: 803   |
Коментари: 0
Коментарът: Твърдостта на българското К

Обществено-политическото пространство тамън беше опустяло като селски площад в жегата, и в него се появиха едни К-та. Три К щели да бъдат в основата на българското европредседателство - консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Звучи тежко, особено от устата на Лили Павлова. И  мелодично, като изпято от Лили Иванова. Леко неразбираемо за бай Пешо, но пък впечатлително за изнежените   еврочиновници, на които предстои среща в близък план с българското К. Ако пък има и някакъв практичен ефект от тази лозунгова конструкция, то е, че ЕС ще бъде за дълго оплоден от иновативния ни подход. И може би променен, хем по наша инициатива. А може и да роди нещо съществено, което не се е случвало от времето на Хелмут Кол.

Другото К, което е само за местна употреба, е по-дъвкано. В жегата напоително се заговори за корупцията. За две хиляди и седемстотен път от началото на 27-годишния преход. Президентът рече, че борбата с нея е незадоволителна и може да е по-така, премиерът соломоновски отговори, че си е така, и властите общо взето се самозадоволиха. За предотпускарски дебат - и това е достатъчно.

 Корупционните практики - както евфемистично са назовани пладнешките грабежи, ще бъдат изкоренени на всички нива, ама наесен, след като се прибере реколтата. Оттам насетне партиите вече няма да корумпират  предизборно ромите с двайсетачки, а ромите няма да корумпират партиите с гласовете си. Това е за корупцията с мургав оттенък. А за бялата - между катаджии и шофьори, между чиновници и жалбоподатели, между комисионери и податели на комисиони, боят ще продължи. Бой, докато бялата корупция посинее и се спомине като синята идея.

Появата на голямото К пък дойде съвсем логично - там, където си мерят К-тата, не може да не се намеси Корнелия. Мъжествената лидерка събуди унилия си от жегата електорат с гръмовната идея да си вземат чинията на Бузлуджа. Партията винаги е свикнала да получава пълна чиния и за какво е сега празна, е комплициран въпрос. Но пък нанесе идеен удар - докато Цветанов и Радев се карат за някакви си самолети, червената лидерка заяви цяла летяща чиния, макар и без двигатели. Нищо, и извънземното идеологическо пространство не е чуждо, както и на твърдия електорат, преживял Гагарин. 

До отпуските едва ли ще се появи ново К, а и заявеният от премиера успешен Край е далече, така че засега ще останем в спокойно очакване. Да се напрягат онези от ЕС, на които предстои да усетят твърдостта на българското К.  

Хем в неговия многофункционален вариант.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...