четвъртък, 22 Февруари 2018 00:55 ч.

Комплекс в Пловдив си натири домоуправителя

Хората от "Магнолия Гардънс" подозират, че са плащали повече, "Верди-М 2003" твърди, че е ощетена с 10 бона
16.03.2017   |   22:30
Прочетена: 5567   |
Коментари: 5
 Комплекс в Пловдив си натири домоуправителя

Близо 100 семейства, живеещи в комплекс „Магнолия Гардънс” на ул. „Рая” 12 и професионалният им домоуправител „Верди - М 2003” ООД обявиха развод по взаимно съгласие. Причината е, че собствениците негодуват срещу фирмата, че за 5 години, откакто живеят там, не са видели нито една фактура за извършени разходи за ток, асансьор и вода, които плащат всеки месец за общите части, нито пък годишен отчет. В същото време имало апартаменти, които са ощетили „Верди-М 2003” с крупна сума, тъй като не давали и лев за поддръжка за общите части и фирмата ги плащала от джоба си.  

След като не сме видели черно на бяло нито една фактура или касов бон, това ни дава основание да се съмняваме, че плащаме повече, отколкото сме изразходили. По тази причина има съседи, които спряха да плащат и дължат различни по размер суми. Ние откъде да знаем, че с нашите пари не се покриват техните разходи, подозира Николина Василева. Само за този февруари в секция 3, в която има 15 апартамента, борчовете с натрупвания варират от 41 до 511 лв. Към вчерашна дата бяха платени парите само от 4-ма собственици, личи от справка на таблото във входа. 

Към момента несъбираемите вземания са над 10 хил. лв. общо за 6-те входа на комплекса. В същото време от 2014 г. до момента дейността на „Верди - М 2003” там е нелегитимна, тъй като трета година обслужвала сградата без договор. Въпреки това фирмата е продължавала да се грижи за поддръжката и да играе ролята на касиер, както и да взима отношения при необходимост от ремонт. Заради трупащите се задължения обаче управителят на „Верди-М 2003” Димитър Моллов е вдигнал ръце и писмено е предупредил живеещите, че поради ниската събираемост на дължимите такси, ако парите за ток и асансьор не се съберат до 15 март, няма да има грижа по заплащането им.  

Две седмици след като приключим всички взаимоотношения с „Магнолия”, предстои да направим ревизия и да предоставим всички документи за направени разходи на собствениците. Истината е, че до момента никой не е поискал да види фактурите като физически документи. Още повече че каквото се е извършвало като ремонт, било то смяна на брава или нещо друго, информация за това сме предоставяли в писмен вид на таблото. Освен това всеки месец изнасяме данни кой собственик колко дължи за ток, вода, асансьор, дневен и нощен портиер и др. А документите, които се издават за платени ток и асансьор, са на името на един от собствениците, който на общо събрание е избран да представлява живеещите според Закона за етажната собственост, коментира пред репортер на „Марица” Димитър Моллов.

Той призна, че единствената му грешка  била, че след 2014 г. не е подновил договора за управление на комплекса. Това тепърва щяло да му създаде спънки, за да си събере дължимите пари по съдебен път.

Законът повелява: Солени санкции за длъжниците

Според чл. 51, ал. 1 от Закона за етажната собственост разходите за управление и поддържане на общите части на етажната собственост се разпределят поравно според броя на собствениците, ползвателите и обитателите и членовете на техните домакинства независимо от етажа, на който живеят. В административнонаказателните разпоредби е посочено, че собственик, ползвател или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.

С вързани ръце: Проблем след проблем в блока

В комплекс „Магнолия Гардънс” има и друг проблем. Собствениците на един от входовете, които са избрали фирмата "БГ домоуправител" да управлява етажната им собственост, са поискали да бъдат вписани в регистъра на етажните собственици в кметството на район „Западен”, но са получили отказ. Мотивът е, че нямали нотариално заверен договор с инвеститора, което по принцип не е наказуемо според ЗУЕС. На практика това ни изключва от режима на етажната собственост. Това ни вързва ръцете, както и новата фирма да си върши работата като домоуправител, възмущава се Васил Павлов. Хората са подали жалби до кмета и областния управител на Пловдив, както и до министъра на регионалното развитие и благоустройството.

 Комплекс в Пловдив си натири домоуправителя
 Комплекс в Пловдив си натири домоуправителя
 Комплекс в Пловдив си натири домоуправителя
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4008
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...