вторник, 18 Февруари 2020 15:52 ч.

Комунист: Позорна дата за БКП, разграбена бе държавата

10.11.2017   |   13:40
Прочетена: 1627   |
Коментари: 0
Комунист: Позорна дата за БКП, разграбена бе държавата

10 ноември 1989 година е позорна дата за Българската комунистическа партия. Тогава започна разпределяне на ролите - кой ще краде, кой ще разпределя и т. н. Целият преход се превърна в едно голямо разграбване, при което всички ресурси отидоха в ръцете на шепа бизнесмени. 

А дали е свършил Преходът? Ако под Преход разбираме преминаването от социализъм към капитализъм - той свърши много бързо след 10 ноември. Другото бяха боричкания на мафиотски или лобистки групи кой ще вземе повече и как да си разпределят пазара. Факт е, че се стигна до приватизация на над 92 % от обществените ресурси -  това са икономическите показатели от прехода.  И сега се хвърля прах в очите, че ще се търси сметка от хората, разграбили държавата по време на приватизацията. Но това, което говорехме, ние, комунистите, се случи. Разочарованието е, че народът, който беше ограбен, не стана да защити своята собственост. Отделно при капитализма се създава илюзията, че народът може да избира онези, които да го управляват, а всъщност  той избира дали да го секат с гилотина, или с брадва. От една страна - много хора осъзнават, че в годините преди 1989-а имаха цели, ценности, а сега обществото върви на автопилот - имаме страхотни демографски и икономически проблеми. Не знаем накъде вървим. Сега липсва цел пред обществото, която да го обединява. А на 10 ноември хората не искаха да свалят социализма, а да бъдат по-богати  и свободни.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...