понеделник, 23 Септември 2019 10:59 ч.

Конкурсът за 13-те линии стигна до финала

16.01.2018   |   12:58
Прочетена: 934   |
Коментари: 0
Конкурсът за 13-те линии стигна до финала

Легендарната сага с 13-те линии на градския транспорт, която община Пловдив изготви и възложи, вече е на финалната права. Процедурата бе многократно обжалвана, но всички жалби бяха отхвърлени. Срокът за подаване на оферти изчете в неделя, а вчера започна работа по самата процедура. Желание за участие в процедурата е заявил един участник – консорциум.

„Това са линии, които бяха с изтекли договори и не бяха включени в системата за управление от центъра за мобилност. Те не бяха видими и на таблата по спорките. Автобусите ще бъдат с изключелно високи показатели, които да гарантират качеството на углугата в Пловдив. Колите трябва да отговарят на стандарта “Euro 6”. Залагаме изцяло на нови автобуси. В тази процедура за първи път средствата, които са необходими за въвеждане на съответните автобуси в системата за управление са за сметка на изпълнителя“, поясни кмета Иван Тотев.

След приключването на процедурата, ще бъдат подновени общо 120 автобуса. Тогава в Пловдив няма да има по-стари автобуси от ЕВРО 5, което има има пряко отношение към комфорта на пътниците и отделените вредните емисии.

От местната управа подготвят и няколко допълнителни промени, които да направят все по-предпочитан градския транспорт. Веднага след като всички автобуси бъдат вкарани в електронните табла,, ще започне работо по създаването на мобилно приложение с разписанието им.

Друга важна промяна засяга маршрутите и разписанието на градския транспорт.

От 1 февруари автобус 93 ще води до индустриалната зона край село Радиново, като ще има спирки на заводите „Маджаров“, „Либхер“ и в самото село. От 15 февруари линия 113 ще се движи и по улица „Остромила“, а линия 9 ще вози пътници до индустриалната зона в ж.к. „Тракия“.

Нова градска линия ще вози пътниците от гарата до летището. Тя ще има само две спирки. „Надяваме се още на сесията на 31 януари да предложим на Общинския съвет да утвърди такава автобусна линия. Полетите се увеличават постоянно, това е единственото летище в ЕС, коеот няма градски транспорт“, коментира Тотев и подчерта, че и тази процедура трябва да мине през ЗОП.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...